Közélet

Finn szélsőségesek dobálták meg a menekültek buszát

Egyre feszültebb a helyzet Finnországban a migránsok miatt, pedig ott még nincs is durva beáramlás. Most egy buszt dobáltak meg 40-50-en.

Finnországra is kiterjesztette mancsát az idegenellenesség: bevándorlók buszára dobáltak köveket és tűzijátékokat a finnországi Lahtiban éjjel – írja a BBC. Úgy tudni, senki sem sérült meg. A busz épp a hadsereg Lahti melletti laktanyájához érkezett, ahol a migránsokat elszállásolják ideiglenesen.

A finn média szerint 40-50 tüntető érkezett, némelyek fáklyákkal, de volt aki Ku Klux Klan hacukában, és megdobálták a menekülteket hozó buszt és a vöröskereszteseket is. Juha Sipila kormányfő két miniszterével közösen adott ki elítélő nyilatkozatot:

Finnország kormánya elítéli a múlt éjszaka rasszista tüntetését a menekültek ellen, akik az országba érkeztek. Az erőszak és a fenyegető viselkedés mindig védhetetlen.

Idén eddig 11 ezer menedékkérő érkezett az északi államba, tavaly mindössze 3651. Sipila szerint Finnország pozitív példa lehetne, egy nyitott és toleráns ország, de koalíciós partnerei, a szélsőjobbos Finnek Pártja a “multikulturalizmus rémálmáról” beszélt. Szombaton 500 ember alkotott élő falat a svéd határon, Torniónál a menekültek érkezése ellen.

A héten eldöntött kvótarendszer szerint amúgy Finnországnak 1286 migránst kéne befogadnia abból a 66 ezerből, aki Olaszországba és Görögországba érkezett. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke már ekkor figyelmeztetett, ha nem talál az unió gyorsan jó megoldást, az a szélsőjobbos csoportok erősödését hozhatja. Bejött a jóslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik