Nagyvilág

Finnországban kürtökkel és élőlánccal tiltakoztak a menekültek ellen

Kürtöket fújó, petárdákat dobáló tüntetők fogadták a Helsinki mellett lévő menekültközpontba busszal szállított migránsokat; legalább egy tiltakozó a Ku Klux Klán fehér csuháját és kámzsáját viselte – számolt be az esetről a YLE finn állami hírcsatorna pénteken.

A mintegy negyven menekültet szállító buszt hozzávetőleg negyven tüntető fogadta a központ bejáratától nem messze. Egyelőre nem tudni, hogy a finn hatóságok bárkit is előállítottak volna a tüntetők közül. A finn kormány elítélte a tüntetők viselkedését. A kormánykoalíció három pártja – köztük az EU-szkeptikus, szigorúbb bevándorlási törvényeket támogató A finnek párt – közös közleményben úgy foglalt állást, hogy Finnország “nyitott és toleráns ország”, és a lakosság “pozitívan áll a bevándorlókhoz”.

Közben mintegy ötszáz ember formált élő láncot az észak-finnországi Tornio határvárosban szombaton, hogy tiltakozzon a Svédországból érkező bevándorlók ellen. Az északi országba az idén várhatóan harmincezer menedékkérő érkezik, míg tavaly 3651-en kértek menekültstátuszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik