Közélet
Székely László (Székely László)

Jönnek a jelentések a menekültügyről, az ombudsman inkognitóban járt a határon

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 23. 08:28

Szerinte az emberi jogok terén nem állunk rosszul, tartjuk az európai átlagot, még ha most nem is túl jó Magyarország megítélése

A fóti gyermekotthonba kerülő gyerekek ügyében, a Keleti pályaudvaron és a déli határnál kialakult kaotikus helyzet miatt is vizsgálódik az alapvető jogok biztosa. Székely László a Magyar Nemzetnek azt mondta, több jelentés is készül az illegális bevándorlás ügyében. Munkatársai jártak a röszkei határrendészeti állomáson, a befogadóközpontokban, vizsgálták a szegedi idegenrendészeti őrizetet is.

Az ombudsman az interjúban azt is elárulja, hogy inkognitóban ő maga is körülnézett a déli határvonalon. A kerítésről azt mondja, szerinte a drótakadály nem a migránsok visszatartására, hanem arra szolgál, hogy egy meghatározott útvonalra terelje őket, ahol ellenőrizni lehet a beáramlásukat. A vizsgálatokhoz a belügyminisztertől, az országos rendőrfőkapitánytól és a MÁV-tól is tájékoztatást kértek.

Szerinte az emberi jogok terén nem állunk rosszul, tartjuk az európai átlagot, még ha most nem is túl jó Magyarország megítélése. Székely László az interjúban beszél arról is, hogy ajánlásaik, javaslataik kétharmadát megfogadja a kormányzat, ami szerinte kimondottan jó arány.

Az ombudsman nem akar erősebb jogkört, mert az feleslegesen megkettőzné a közjogi hatalmat. Most nincs politikai felelőssége, szabadabban véleményt nyilváníthat, bár elismeri, így azzal szemben is tehetetlen, ha hátráltatják, ellehetetlenítik a munkáját az ellenőrzésbe bevontak. Ezt nem tehetnék, de „az igazság az, hogy az ilyen magatartásnak nincs jogkövetkezménye”.

A kollégákat mindenhova be kell engedni, minden iratba korlátlanul betekinthetnek, lemásolhatják azokat, bárkitől kérhetnek felvilágosítást, akár négyszemközt is, legyen szó fogvatartottakról vagy alkalmazottakról.

Az ENSZ kínzás és embertelen bánásmód elleni nemzetközi egyezmény fakultatív jegyzőkönyve alapján végzett OPCAT- (Optional Protocol to the Convention Against Torture) ellenőrzéseknél munkatársai előre be nem jelentett módon, váratlanul jelenhetnek meg helyszíneken. Az intézményeknek nincs idejük felkészülni a vizsgálatra, eltüntetni visszaélésekre utaló jeleket.

Korábban a Párbeszéd Magyarországért közölte: az ombudsmanhoz fordul, mert alkotmánysértőnek tartja, hogy a menekültek ellen az ország területén belül is bevethessék a hadsereget. Az LMP az újságírók bántalmazása miatt követelt sürgős ombudsmani vizsgálatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.