Közélet

Felőrlik az embert a körülmények – megszólalt egy Röszkére vezényelt katona

Szijjártó Péter bejelentette a román kerítést, Rogán Antal meg egy esetleges horvát kerítés tervét. A szerb határnál ez azonban egyre kevésbé tetszik az odavezényelteknek. Egyre többen fontolgatják azt, hogy inkább leszerelnek és hátat fordítanak a honvédségnek.

Péntek óta vagyunk itt, elég nehéz azt összefoglalni, mit éreztünk akkor, amikor jött a hír a román kerítés építéséről, kezdte egy Röszkére vezényelt katona.

Írtunk már korábban arról, hogy milyen hirtelen kellett elindulniuk a honvédség tagjainak először Hódmezővásárhelyre, egy rövid kiképzésre, majd onnan a határra. A debreceni és a szolnoki laktanya kiürült, mindenki lent van, még a szolnoki Légierő Zenekar tagjai is.

A katonák egyhetes váltásokban lesznek a déli határnál, aztán egy hét munka, ahogy előtte, majd vissza. „Az elején nem igazán lehetett tudni, mi lesz a feladat, nem is mondták, már pénteken mindenki szeptember 15-ét várta.”

Akkor léptek ugyanis életbe az új menekültügyi szabályok, a szigor lett a fő irányelv. Jövő héten pedig arról is dönt a parlament, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a menekült-válsághelyzet idejére. A törvényjavaslat tartalmazza többek között, hogy a honvédség fegyverhasználati joggal látja el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején adódó feladatait az államhatár őrzése, az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések, valamint az államhatár rendje ellen irányuló erőszakos cselekmények kapcsán.

„Védünk egy szögesdrótakadályt meg egy kerítést, fegyverrel a vállunkon, meg néhány Humveeval, a menekülteket meg elkísérjük beadni a menekültkérelmüket, aztán meg vissza, ennyi”, fakadt ki beszélgetőpartnerünk.

Honvédségi forrásokból úgy értesültünk, hogy a katonai terepjárókat a Bercsényi László Zászlóalj használta már Afganisztánban is, a Népszabadság is azt írta, a Humveek inkább „látványelemként” jelentek meg a határon: a kormányban arra számítottak, a képeket átveszi a nemzetközi sajtó, ez pedig segít elriasztani a menekülteket. Határszolgálatot teljesítő több forrásunk is azt mondta, ők úgy tudják, annyira látványelem a Humvee, hogy a géppuskákban alig vagy egyáltalán nincs lőszer.

Katonák és rendőrök három elfogott illegális bevándorlót őriznek a biztonsági határzár mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. MTI / Ujvári Sándor
Katonák és rendőrök három elfogott illegális bevándorlót őriznek a biztonsági határzár mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én.
MTI / Ujvári Sándor

A katona a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet során jogosult gépjárművet a közúton megállítani, helyszínt biztosítani, területzárást végrehajtani, kényszerítő eszközt alkalmazni, illetve személyi szabadságot korlátozó és nem korlátozó intézkedéseket tenni. A katona bárkivel szemben testi sérülés okozására alkalmas kényszerítő eszközt is használhat, azonban annak használata a másképpen el nem hárítható személy elleni életet vagy testi épséget súlyosan veszélyeztető támadás kivételével nem irányulhat az emberi élet kioltására.

„Fogy a lelkesedés, felőrlik az embert a körülmények. Nem szeretnénk fegyvert használni, mert nem ez a megoldás.”

Betett a román kerítés

Szijjártó Péter kedden bejelentette, hogy a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól „észszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány. Az „észszerű távolság” azt jelenti, hogy a hármas határtól a Maros folyóig, majd onnan még pár kilométer hosszan kezdik meg az előkészítő munkálatokat. Szerinte erre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

Lefordítom, ez mit jelent. Megyünk Romániába kerítést építeni, aztán meg őrizni. Kezd sok lenni a dolog, nem a kormány biztonsági őrei, valamint építőmunkásai vagyunk, hanem katonák, fakadt ki forrásunk, aki hozzátette, hogy egyre többen fontolgatják azt, hogy inkább leszerelnek és hátat fordítanak a honvédségnek, mihelyt lehetőségük lesz rá.

De a kormánynak nem elég a román fal, horvát irányba is terjeszkednének, oda is kerülhet határzár, ha úgy adódik. Szerdán és csütörtökön frakcióülést tart a kormány, természetesen a bevándorlás a téma. Orbán Viktor, Pintér Sándor és Szijjártó Péter is tájékoztatót tart a velencei rendezvényen.

A kormány működösére rálátók úgy fogalmaztak a 24.hu-nak, hogy Orbánék most minden energiájukat a határvédelemre fordítják, mindent ennek rendelnek alá.

Nem csodálkoznánk, ha a román és a horvát kerítés terve több lenne, mint terv, és a válsághelyzet is átterjedne több megyére, például Baranyára és Békésre, mondták forrásaink.

A kedden kihirdetett válsághelyzettel együtt megjelent a Magyar Közlöny is, benne a vonatkozó kormányrendeletekkel. A válsághelyzet 2016. március 15-ig lesz érvényes, de meghosszabbítható. Nem lepődnénk meg, ha ez bekövetkezne, és azon sem, ha további feladatokat kapnának a katonák, akik nem távoznak a seregből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik