Közélet

Itt van Orbán új időszámítása. Ma jön, de mi az a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet?

Áll a kerítés, lezárták a határt. Egyébként korábban, mint éjfél. Nem várták meg, hogy életbe lépjen a szigorúbb szabályozás. Orbán szerint közel a megoldás, lássuk, mi az. A parlament által korábban elfogadott törvény bevezeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, amelyet a kormány rendelhet el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatják.

Mikor lehet elrendelni? Ha a menedékkérők száma meghaladja

  • egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt.

Szigor, szigor mindenfelé

Az államhatártörvény módosításával azokon a határszakaszokon, amelyeket a leginkább érint a tömeges bevándorlás, úgynevezett tranzitzónákat alakíthatnak ki, ahol a nagy számban érkező menekülteket mindaddig elhelyezhetik, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárásukat. A sok kérelem megfelelő kezelése érdekében speciális, még a tranzitzónában tartózkodás alatt lefolytatható eljárást is bevezetnek, ezzel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is.

A speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül kell döntenie a kérelem elfogadhatóságáról. Fontos szabály, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylőkkel szemben.

Börtön, kiutasítás

Jelentős tétel a törvénycsomagban a Btk., a büntetőeljárási és a büntetések végrehajtásáról szóló törvény módosítása. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett – bizonyos esetekben halasztó hatállyal – a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni.

Kaufmann Balázs, 24.hu
Kaufmann Balázs, 24.hu

Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

Fegyveresek a határon

A parlament előtt fekszik egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-KDNP képviselői terjesztettek be, egyebek mellett azzal a céllal, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a menekült válsághelyzet idejére. Ezt az előterjesztést azonban korábban csak megtárgyalta a Ház, a zárószavazását később tartják, mert a kormánypártok házszabálytól eltérésre tett javaslata, hogy erről az indítványról sürgősségi eljárás keretében döntsenek, nem kapta meg a szükséges négyötödös többséget.

De a honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti többsége és a Jobbik támogatta a rendőrségre és honvédségre tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben vonatkozó kétharmados törvényjavaslatot. Információnk szerint a Ház erről csak a jövő kedden szavaz majd. Borítékolható, hogy összejön a szükséges szavazatszám, a Jobbik kisegíti majd a kormányt. Akkor már lehet gépfegyver is a katonáknál. Most jogilag még nem lehetne, de ettől még van.

Fegyverhasználati jog, kényszerítő eszköz alkalmazása, személyi szabadság korlátozása

A törvényjavaslat tartalmazza többek között, hogy a rendőrség határrendészeti, bűnüldözési és bűnmegelőzési célból a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve külföldön felderítő tevékenységet végezhet. Továbbá a javaslat szerint a rendőrséget tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a járványügyi intézkedések biztosítása céljából is számos jogosítvány illeti meg.

A törvényjavaslat kitér arra is, hogy a honvédség fegyverhasználati joggal látja el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején adódó feladatait az államhatár őrzése, az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések, valamint az államhatár rendje ellen irányuló erőszakos cselekmények kapcsán.

A javaslat szerint e tevékenysége során a honvédség nem vonhatja el a rendőrség feladat- és hatáskörét, kizárólag a menedékjogról szóló törvény szerinti tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet kihirdető kormányrendeletben meghatározott területen segítheti a rendőrt feladatainak ellátásában.

A katona a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet során jogosult gépjárművet a közúton megállítani, helyszínt biztosítani, területzárást végrehajtani, kényszerítő eszközt alkalmazni, illetve személyi szabadságot korlátozó és nem korlátozó intézkedéseket tenni. A katona bárkivel szemben testi sérülés okozására alkalmas kényszerítő eszközt is használhat, azonban annak használata a másképpen el nem hárítható személy elleni életet vagy testi épséget súlyosan veszélyeztető támadás kivételével nem irányulhat az emberi élet kioltására.

Lázár: új időszámítás

A múlt heti Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, szeptember 15-én 0 órakor új időszámítás kezdődik, majd hozzátette: a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet a keddi ülésén dönt erről. Vagyis ma.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ehhez csak annyit tett hozzá, hogy nagy esély van arra, hogy kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormányülés után.

Ha válsághelyzet van, akkor operatív törzs is van

Tegnap megalakult a menekülthelyzet kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtását koordináló központi operatív munkaszerv, a Központi Operatív Törzs, a belügyminiszter utasítása alapján a feladatok összehangolt végrehajtásának támogatása érdekében. Mit kell erről tudni?

  • A Törzset – a belügyminiszter irányítása mellett – az országos rendőrfőkapitány által az Országos Rendőr-főkapitányság hivatásos állományából kijelölt vezető beosztást betöltő személy vezeti.
  • A Központi Operatív Törzs 24 órás folyamatos munkarendben működik.
  • Az operatív törzs szakmai javaslattevő, valamint a feladatok végrehajtásának összehangolásában részt vevő szervként működik, ennek során végzi a szükséges operatív döntések előkészítését, javaslatot tesz a döntések végrehajtására, figyelemmel kíséri a döntések végrehajtását. Részt vesz a migrációs helyzet vagy – elrendelése esetén – a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont erők és a közreműködő szervezetek tevékenységének összehangolásában.
  • A szerv a vezetője, a parancsnok útján tájékoztatja a belügyminisztert a kialakult helyzetről, a megtett intézkedésekről, a bevont erőkről és eszközökről, valamint a migrációs helyzet vagy – elrendelése esetén – a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos további javaslatokról. Továbbá a szerv elemzi és értékeli a kialakult helyzetet, a központi és területi szintű intézkedések bevezetésével kapcsolatos információkat.
  • A parancsnok vagy szolgálatban lévő helyettese naponta kétszer: 8 és 18 órakor jelentést tesz a belügyminiszternek a válsághelyzettel kapcsolatos statisztikai adatokról, a válsághelyzet kezelését érintő lényeges körülményekről, eseményekről, változásokról, a bekövetkezett rendkívüli eseményekről, az esetlegesen felső vezetői döntést igénylő kérdésekről, valamint a belügyminiszter által meghatározott további adatokról.
  • A Központi Operatív Törzs kijelölt szakemberekből álló állománnyal működik. Tagjai a rendőrség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából kerülnek ki.
  • Az operatív törzs működésében való részvételre a parancsnok felkérheti közigazgatási szervek vezetőit vagy gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselőit, valamint a válsághelyzet kezelésében részt vevő humanitárius, karitatív szervezet vezetőjét.

A rendőrség közleményben jelezte, készen állnak.

A rendőrség a 2015. szeptember 15-től hatályba lépő jogszabályváltozásokból adódó feladataira felkészült, azok végrehajtására a szükséges intézkedéseket megtette.

A magyar-szerb határszakaszt a rendőrség a hivatalos határátkelőhelyeket kivéve lezárta, a jogsértőkkel szemben az arányosság elvét szem előtt tartva, határozattan lép fel.

A rendőrség felhívja az állampolgárok, így a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak figyelmét, hogy a rendőri intézkedéséket ne akadályozzák, a rendőrök felszólításának tegyenek eleget.

Székely László ombudsman ezek után úgy gondolta, meg kell szólalnia. Annyit mondott, hogy válsághelyzetben a humanitárius szempontok legyenek az elsők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik