Közélet

Válsághelyzetet hirdetett a kormány

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyében, jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden.

A rendelkezés kedden 12.30-13 óra körül lép hatályba, közölte. A válsághelyzetet hat hónapra lehet kihirdetni.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó kormányszóvivői sajtótájékoztatót tartanak, ott jelentették be. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta, mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke, véget érjen az illegális migráció.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt.

Bakondi pedig arról beszélt, hogy a legtöbb menekült afgán, bangladesi, iraki, pakisztáni és szír volt, de az elmúlt hónapokban megduplázódott az indiai, iráni és szenegáli állampolgárok száma.

Két áteresztési pont lesz

A kormányszóvivő újságírói kérdésre elmondta, Röszkén és Tompán is lesz áteresztési pont, ezek már működnek is, 20 eljárás már folyamatban is van. Szerinte a menedékkérelem benyújtása pár perctől akár órákig is eltarthat, hiszen minden eset más.

A fontosabb változások:

  • bűncselekménynek számít a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása
  • szigorodott az embercsempészek büntetése is
  • elindultak a gyors menekültügyi eljárások, a határon benyújtott kérelmekről soron kívül, legkésőbb 8 napon belül döntenek
  • a válsághelyzettel kapcsolatos beszerzéseknél a közbeszerzési törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni.

A válsághelyzetről bővebben itt írtunk, percről percre tudósításunkat pedig itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik