Közélet

Előzetesben az Összefogás Párt elnöke

szepessy zsolt (szepessy zsolt)
szepessy zsolt (szepessy zsolt)
Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert élettársát és az élettársa fiát helyezték előzetes letartóztatásba, mert kedvezményes honosítást ígértek ukrán állampolgároknak – derül ki az ügyészség közleményéből.

Az ügyész indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit és élettársát, valamint az élettárs fiát, akik 2013-ban közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy a törvényi feltételek hiányában is segítenek megszerezni részükre, kedvezményes honosítással a magyar állampolgárságot.

Nem kaphattak volna állampolgárságot

A megalapozott gyanú szerint a nyíregyházi férfi 2013. év elején megismerkedett két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban, hogy segíteni fog hivatali kapcsolatai révén a magyar állampolgárság kedvezményes honosítás útján való megszerzésében olyan további ukrán személyeknek, akik egyébként törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.

Az „ügyintézésért” személyenként átlagosan 1000 eurót kért a férfi, amit a két ukrán személytől kapott meg. Az ukránok feladata volt felkutatni Ukrajnában olyanokat, akik szerettek volna magyar állampolgárságot szerezni. A pénz átadásával egyidejűleg az ukrán közvetítők a honosításhoz szükséges iratokat is átadták. A férfi élettársa és annak fia, rendszeresen segédkeztek a pénz és az okiratok átvételében.

200 milliót szedtek össze

Többször előfordult, hogy a férfi hamis átvételi elismervényeket adott az ukránoknak, amivel azt próbálta igazolni, hogy a kedvezményes honosítási eljárás az egyik magyar város polgármesteri hivatalában megindult.

  1. év végéig a férfi és két társa közel 600 ukrán személy honosítását „vállalta”, melynek kapcsán 200 millió forint körüli összeget szereztek meg maguknak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság mindhármukat őrizetbe vette, és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

A Nyíregyházi Járásbíróság a pénteken mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte egy hónap időtartamra.

Kamupártot alapíthatott

Mint azt korábban megírtuk Szepessy Zsolt volt monoki polgármester, az Összefogás Párt elnöke ellen nyomozott az ügyészség, mert a gyanú szerint ukrán állampolgároktól pénzt fogadott el, magyar állampolgárságot ígérve nekik.

Szepessy akkoriban az Összefogás Párt vezetőjeként az országgyűlési választáson is indult, szerveződését a kamupártok közt tartották számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik