Közélet
nav(2)(2)(960x640).jpg (Array)

Cégtemető bűnszervezet bukott le Nyíregyházán

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 03. 10:13

Közokirat-hamisítás és csődbűncselekmények elkövetése miatt indított nyomozást a NAV egy nyíregyházi ügyvéd által irányított, úgynevezett cégtemetéssel is foglalkozó bűnszervezet ellen.

Korábban a témában:

Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője elmondta, az ügyben tizenöt gyanúsítottat hallgattak ki, az ügyvédet és két közvetlen segítőjét őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat. A szóvivő kiemelte: az ügyvéd 2000-től kezdve sok bűnözőt védett, így megismerte a különböző bűncselekmények elkövetési módját, és a gyanú szerint az információkat felhasználva, anyagi haszonszerzés reményében bűnszervezetet épített ki.

A vállalkozásként működő szervezetnek cégek eltüntetése, vagyon elleni bűncselekmények és a cigarettacsempészet mellett prostitúcióval kapcsolatos esetek is a számlájára írhatók. Emellett a megindult büntetőeljárásokat hamis bizonyítékokkal, tanúvallomásokkal és okiratokkal igyekeztek megakadályozni.

Az ügyvédnek – áll a közleményben – a bűnszervezet zavartalan működése érdekében arra is volt gondja, hogy az eljáró nyomozókat, ügyészeket feljelentgesse, vagy vesztegetés látszatának keltésével, alaptalan elfogultsági bejelentésekkel más hatóságokat jelöltessen ki az eljárásokra. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg és az állandósult elkövetői kör feltűnjön a hatóságoknak.

A jogi szakember a gyanú szerint fiktív cégátruházásokban működött közre, ahhoz ukrán “bukóembereket” és valótlan magyarországi székhelyeket biztosított. Ezért cégenként ötszázezer-egymillió forintot kért, a strómanoknak pedig ötvenezer forintot fizetett.

Az üzletszerű szolgáltatás országszerte elhíresült – jegyezte meg Sárközi Alexandra -, hozzátéve, így menthették ki a cégek még meglévő vagyonát a tulajdonosok, meghiúsítva ezzel a hitelezői igények kielégítését. Ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy a cégek vagyona mellett a számviteli iratok is ukrán álügyvezetőkhöz kerültek, továbbá így leplezték a bűncselekményeket és a bírsággal járó szabálytalanságokat is.

Az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak negyvennyolc céget “fantomizáltak” – tette hozzá a szóvivő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.