Közélet

Elcsalták a repülőtéri taxitendert

budapest airport (Array)
budapest airport (Array)

Az egyik taxiscég vezetője kenőpénzt adott a Budapest Airport jogi igazgatójának és előadójának, hogy segítsen elintézni, hogy ő nyerje a pályázatot. Félmilliárd forint az okozott kár.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség öt személlyel szemben a 2006-ban kiírt taxipályázattal kapcsolatban, vesztegetés, valamint a Budapest Airport sérelmére 2006-2010 között elkövetett csalás miatt – írja a HVG.hu.

A vádirat szerint a Budapest Airport vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett taxiszolgáltatás nyújtására a repülőtér utasai részére. A harmadrendű vádlott által irányított taxitársaság már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxiszolgáltatást, ami sok pénzt hozott, ezért mindenképp nyerni akart. Így megállapodott a Budapest Airport jogi előadójával és a cég jogi igazgatójával, az ügy első- és másodrendű vádlottjaival, hogy 11 millió forint csúszópénzért cserébe közreműködnek abban, hogy a pályázatot ez a cég nyerje el.

A két munkatárs belső információkkal, segédanyagokkal látta el a taxicég irányítóját, és arról is beszámoltak neki, hogy mi áll a többi ajánlatban és mi hangzott el a belső megbeszéléseken. A cég meg is nyerte a pályázatot, a 11 millió forintot pedig a két dolgozó és a közreműködő ügyvéd (az ügy negyedrendű vádlottja) elosztotta egymás között.

A szerződéskötés után a két munkatárs egy újabb összegért azt is vállalta, hogy segít a taxiscégnek abban, hogy mentesüljön a szerződésben vállalt szolgáltatási díj alól. A taxis cég vezetője azzal is megtévesztette a Budapest Airportot, hogy az ügy ötödrendű vádlottja, egy repülőtéri alkalmazott segítségével éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a reptérüzemeltetőnek, mint amennyit ténylegesen teljesített. A csalások összesen mintegy félmilliárd forint kárt okoztak a Budapest Airportnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik