Közélet

Videó: ezt teszi velünk az okostechnológia

A Hívatlan vendégek című brit rövidfilm egy idős férfi ambivalens érzéseit mutatja be okosotthonával kapcsolatban. A filmben szereplő 70 éves Thomas egyedül él, miután a felesége meghalt. Gyermekei világhálóra csatlakoztatott eszközöket küldtek neki ajándékba, melyek segítségével távolról is nyomon tudják követni Thomas egészségi állapotát, alvási szokásait, illetve, hogy betartja-e a diétáját. De miután a főszereplő világéletében a szabadság híve volt, a férfi harcol a rá kényszerített szabályok ellen – írja az m2mzóna.hu.

A család gondoskodása abban merül ki, hogy Thomasnak adtak egy szenzorral felszerelt okosvillát, egy lépésszámlálóval ellátott botot, a gyógyszeres doboza is megfigyelhető az internetről, illetve még az ágyába is érzékelőket szereltek, amelyek követik, hogy mennyit aludt a főszereplő. Ha az édesapa nem az előírások szerint éli a napját, akkor a mobiltelefonjára automata figyelmeztető üzenetek sora érkezik, és a család is csak ekkor küld egy-egy „aggódó” smst.

Nézze meg az angol nyelvű videót, hogy Thomas miként fogadja a neonsárga eszközöket és végül hogyan játssza ki az okosnak mondott technológiát.

Az élénk színű tárgyak szimbolikusan a „jövő kísérteteit” testesítik meg, amelyek nem is olyan soká szinte észrevétlenül beépülhetnek az életünkbe, és láthatatlan módon követhetik, elemezhetik a napjainkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik