Közélet

Gyilkos azbeszt Hevesben – milliós bírság és vádemelés

azbeszt(960x640).jpg (azbeszt)
azbeszt(960x640).jpg (azbeszt)

Azt állítják bíróság elé, aki 2011-ben vásárolta meg a cementgyárat.

A hatósági előírások megszegésével bontotta el Zagyvaszántón egy budapesti vállalkozás az általa megvásárolt ipartelepet, így több ezer tonna azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen, ami veszélyeztette a környezetet és a környéken lakók egészségét. A Hatvani Járási Ügyészség most a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt emelt vádat a cég 31 éves ügyvezetőjével szemben – közölte csütörtökön a Heves Megyei Főügyészség.

Tájékoztatásuk szerint a fővárosi kft. 2011 szeptemberében vásárolta meg a felszámolás alatt álló zagyvaszántói azbesztcement-gyárat. A vádlott tudta, hogy a telepen veszélyes hulladék található, azt is, hogy az üzemben korábban azbesztet dolgoztak fel, illetve a terület bejárásakor látta a pakura tároló medencét, melyben nagy mennyiségű olajszármazék volt. Egy 2012 februárjában elvégzett teljes körű környezeti állapotvizsgálat is megerősítette, hogy a területen azbesztpala lerakat van, továbbá az ott tárolt gázolaj potenciális környezeti veszélyforrást jelent.

Mindezek ellenére cége úgy fogott a gyár lebontásához, hogy – minden tekintetben – figyelmen kívül hagyták az építésügyi hatóság határozatában, illetve a környezetvédelmi hatóság állásfoglalásában előírtakat.

Az alvállalkozók által elvégzett, a hulladékfém kinyerését célzó munkálatok befejeztével  az azbeszt tartalmú palát, az eternitcsöveket, valamint az egyéb építési törmeléket összekeverték, majd a 18 947 köbméternyi hulladékot kezeletlenül a területen hagyták, a pakuratárolóban lévő anyagot pedig – annak ártalmatlaníttatása nélkül – ismeretlen helyre vitték. Az ügyvezető által irányított vállalkozás a területen keletkező hulladékról – a vonatkozó előírások ellenére – nem vezetett nyilvántartást, nem jelentette azt, így többszörösen megsértette a környezetvédelmi jogszabályokat is.

A Hatvani Járási Ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint határozott időre tiltsa el őt a gazdasági társaságok vezetésétől. A büntetőjogi szakág értesítése alapján a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága megvizsgálta azt is, hogy milyen környezetvédelmi intézkedésekre lehet szükség az ügyben. Megállapították, hogy az

illetékes közigazgatási hatóság a jelentős összegű költségek megelőlegezése mellett már intézkedett a hulladék szabályszerű kezelése és elszállíttatása iránt, a vádlott által vezetett kft-vel szemben pedig 8 millió 700 ezer forint környezetvédelmi bírságot szabott ki.

Mint ismert, egy férfi volt az első, aki perre ment. Amikor évtizedekkel ezelőtt a tüdejébe került az azbeszt, a zagyvaszántói üzem még állami tulajdonban volt. Ő a cementgyár közvetlen közelében nőtt fel. Mezoteliómában szenvedett, és bele is halt. Özvegye egyedül maradt két gyermekkel: lányával és beteg kisfiával. Korábban azt mondta, nem adja fel a küzdelmet. A mérgező azbeszt miatt már többen bírósághoz fordultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik