Közélet

Öt évet kapott S. Ábel

A gyorsétteremben lövöldöző fiatalember nem fogadta el a döntést, így az ítélet nem jogerős.

Lőfegyverrel visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság – ebben találták bűnösnek szerdán  S. Ábelt, aki 2013 augusztusában a Móricz Zsigmond körtéren többször belelőtt egy budapesti gyorsétterem mennyezetébe. Az ügyben a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség emelt vádat. A bíróság öt év börtönnel sújtotta a fiatalembert, ő azonban nem fogadta el a döntést: fellebbezett, így az ítélet nem jogerős – értesült a Hír24.

S. Ábel neve nem az ominózus gyorséttermi eset kapcsán vált ismertté. 2010 februárjában fogták el először, mert felmerült a gyanú, hogy gyilkosságra készül. A vádiratban az állt, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen hallgatója részletes tervet dolgozott ki: először is belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén pedig legálisan megvásárolt egy fegyvert, hogy valamelyik nagy bevásárlóközpontban legalább huszonkét embert megöljön – minden egyes addigi életévéért egy-egy embert. A rendőrségen először még részletes beismerő vallomást tett, később azonban már tagadta bűnösségét. Hosszú időt töltött előzetes letartóztatásban, illetve az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A korábban készült szakvélemények megállapították, hogy csak korlátozottan beszámítható.

Az elsőfokú per 2011 tavaszán kezdődött, meghallgattak számos tanút és szakértőt, de másfél év után bíróváltás történt. Az ügyész egyébként letöltendő szabadságvesztést, a védelem pedig felmentést kért. Utóbbi azzal érvelt, hogy meg sem történt a vádban szereplő emberölés előkészülete, de ha ezt mégis bizonyítottnak találná a bíróság, a vádlott önkéntes elállása miatt nem büntethető. Az utolsó szó jogán S. Ábel tagadta bűnösségét, és állította, hogy a terhére rótt bűncselekményeket nem követte el. Az elsőfokú ítéletet 2013 májusban mondták ki. Tavaly októberben a Fővárosi Törvényszék döntött másodfokon és ötven nap közérdekű munkára enyhítette az ítéletet. A bíróság szerint ugyanis a fiatalember csupán közveszéllyel fenyegetést követett el.

S. Ábel a Móricz Zsigmond körtéren történt incidens kapcsán is elmegyógyítóban volt egy rövid ideig, ám a bíróság úgy látta, bár szabadon engedni nem lehet, a megfigyelésére sincs szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik