Közélet

Zsarolt a korábbi főrendőr?

kocsis istván (kocsis istván, )
kocsis istván (kocsis istván, )

Tanúként hallgatták meg Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatóját a Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben.

Kocsis István állította: megzsarolták, és egyik munkatársa szerint a zsaroló mögött Kiss Ernő állt. Kiss Ernő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly októberben nyújtott be vádiratot folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt. A márciusi, első tárgyaláson Kiss Ernő tagadta az ellene felhozott vádakat és azt, hogy bűncselekményt követett volna el.

A szerdai tárgyaláson Kocsis István az ügy előzményeként elmondta: mivel Kiss Ernőt “közismert szakemberként” tartották számon, úgy ítélték meg, érdemi segítséget nyújthat a 2011-ben a volt MVM-vezér ellen felhozott hűtlen kezelési vádakkal szembeni védekezés összeállításához. (Kocsis Istvánt 2011 augusztusában hallgatták ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. A rendőrség szerint a két, terhére rótt ügylettel az MVM-nek, amelynek 2005-2008 között volt vezérigazgatója, legalább kétmilliárd forint kárt okozott.)

Kocsis István hangsúlyozta: nem emlékszik Kiss Ernő tanácsadási díjazásának összegére, mivel az anyagi ügyeket az őket egymásnak bemutató Szász András intézte, aki Kocsis István MVM-elnöksége alatt főtanácsadói posztot töltött be a cégnél, és akit szintén gyanúsítottként hallgattak ki a hűtlen kezelési ügyben.

Az MVM volt vezérigazgatója “abszurd történetnek” nevezte, hogy egy “magát a hatalom képviselőjeként bemutató” Szabó nevű ember személyes találkozót kért Szász Andrástól 2011. novemberben, és azon 6 millió eurót követelt (1,8 milliárd forint). Kocsis szerint a “legrosszabb következményekkel” fenyegette meg őket, ha nem teljesítik a követelést. Decemberben 200 ezer eurót “raktak össze” Szász Andrással, hogy időt nyerjenek, és ne essen bántódásuk. Ezt a pénzt Szász András adta át az érdekeltnek – mondta.

 Kocsis a bíróság előtt
Kép: MTI / Soós Lajos 

Kocsis István 2011. december 21-én feljelentést tett a főügyészségen zsarolás miatt. A volt MVM-vezér elmondta: 2012 januárjában Szász András arról tájékoztatta, hogy Szabó nevű ember mögött Kiss Ernő áll, amit Kiss Ernővel folytatott beszélgetésekre alapozott.

A tárgyaláson a bíró felolvasta Kocsis István 2012 januárjában tett vallomását, amely szerint a volt MVM-vezér 1,5 millió euró tanácsadói díjat fizetett ki több részletben Kiss Ernőnek, Szász András közvetítésével. Kocsis István a tárgyaláson többször elmondta, hogy évekkel ezelőtt történt az ügy, nem emlékszik minden részletre pontosan, valamint mindenben fenntartja a korábbi nyilatkozatait.

Kiss Ernő ügyvédje azt kérdezte, miért nem szerepel Kocsis István december 21-én tett feljelentésében, hogy már december 20-án átadott pénzt Szász Andráson keresztül, amire a volt MVM-vezér azt felelte: stresszes állapotban volt.

A bíró a mintegy hatórás tárgyalás végén közölte: elnapolja az ügyet. A tárgyalás május 29-én folytatódik, amikor Szász Andrást is meghallgatják tanúként, valamint szembesítik Kocsis Istvánnal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik