Közélet

Kegyetlen embercsempész ellen emeltek vádat

A rendőröknek könyörögtek a kiütött üvegen keresztül a szerbiai csempész kisteherautójába zsúfolt szírek.

Egy kisteherautó csomagterébe zsúfolva több mint harminc határsértőt próbált Ásotthalomról Ausztria területére vinni az a szerbiai embercsempész, aki ellen vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség.

A határsértőket – köztük hat nőt – az embercsempész megpróbálta bezsúfolni a kisteherautó csomagterébe. A raktér hátsó ajtaját is csak úgy lehetett becsukni, ha azt kívülről erővel benyomták és bezárták. A koszovóiak nem is voltak hajlandók beszállni, ők ezért a sofőr mellett a vezetőfülkében utaztak. Néhány kilométer múlva azonban rendőrök állították meg a járművet, a raktérben lévő határsértők olyan rosszul voltak, hogy az ablakot ütve kértek segítséget a járőröktől.

Szakértői vélemény szerint a gépkocsi rakterében tartózkodók számára az extrém zsúfoltság okozta teljes mozgásképtelenség, a kényelmetlen testhelyzet, a levegő minőségének folyamatos romlása, a hőhatás már a beszállástól számított kis idő elteltével, a rendőri intézkedés idejére jelentős testi, lelki gyötrelmet eredményezett, fulladásos panaszok is kialakultak és még súlyosabb következmények is előállhattak volna – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t

Az előzetes letartóztatásban lévő férfit az ügyészség “vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett” embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a szerbiai férfit hazájában egy ismeretlen azzal bízta meg, hogy 500 euró fejében szállítson határsértőket Magyarországról Ausztriában. A férfi 2014. október 9-én Szabadkán, a buszpályaudvarnál ült be egy ott leállított Fiat Ducatóba, amelyben autópálya-matricára és benzinköltségre 150 eurót hagytak. Átjött Magyarországra, Ásotthalom külterületén 32 szíriai és két koszovói határsértőt vett fel, akiket ismeretlen embercsempészek juttattak át a zöldhatáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik