Közélet

Elengedték a magyar embercsempészt

Embercsempész Ásotthalomnál (Embercsempész Ásotthalomnál)
Embercsempész Ásotthalomnál (Embercsempész Ásotthalomnál)

A cseh vámosok 15 szíriai fiút találtak a magyar kisteherautóban, a sofőr ellen még sincs elég bizonyíték.

Kihallgatása után szabadon engedte a cseh rendőrség azt a magyar gépkocsivezetőt, aki péntek este 15 papírok nélküli szíriai állampolgárt próbált meg Németországba szállítani autójában.

“Az államügyész utasítására szabadon engedtük, mert az embercsempészés vádjához szükséges bizonyítékok nem elegendőek. A sofőr az idegenekkel ugyanis nem lépte át a külső schengeni határt” – közölte vasárnap Hana Kroftová nyugat-csehországi rendőrségi szóvivő.

A szíriai menekülteket egy rutinellenőrzés során fedezték fel a cseh vámosok a magyar rendszámú kisteherautóban. Az autó Magyarországról Németországba tartott, és a csehek a rozvadovi határátkelőnél ellenőrizték.

A jármű 48 éves magyar sofőrje a vámtisztviselőknek azt mondta, hogy nem szállít sem alkoholt, sem cigarettát.

“A teherautó hátuljában tizenöt, 25 évnél fiatalabb szíriai férfi tartózkodott, akik semmilyen azonosító okirattal nem rendelkeztek” – közölte szombaton a cseh rendőrség.

A magyar sofőrt és a szíriaiakat is őrizetbe vette a cseh rendőrség.

A szíriaiakat kihallgatják és hetet közülük vasárnap egy menekülttáborba vittek. Ez vár a kihallgatások befejezése után nyolc társukra is.

Kroftová szerint a cseh hatóságok a szíriaiakat 20 napon belül átadják Szlovákiának, amely szintén a hatályos nemzetközi szabályok szerint dönt további sorsukról. A csehek szerint a szíriaiak engedély nélkül léptek be Csehországba, ezért visszatoloncolják őket oda, ahonnan érkeztek, ebben az esetben Szlovákiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik