Közélet

Jogosan verte agyon a kertjébe tévedő huskyt a gazda

Brusz kutya kiszökött egy nyitott kapun, megfojtott három libát, azok gazdája pedig agyonverte egy kapával. Hiába igazolta 31 helyi lakos, hogy a kutya barátságos volt, a hivatal szerint elpusztítása jogosan történt.

Brusz gazdái kertjéből szökött meg Válon, történetét a feol.hu írta meg. A barátságos kutya a nyitva hagyott kertkapun szökött meg, a Facebookon segítséget kértek megtalálásához, hiába. A kutyát a család gyermeke kapta, a fiú édesanyja segítséget kért a helyi körzeti megbízottól, aki azt mondta: úgy tudja, egy aranysakált agyonütöttek a településen.

Az anya felkereste a fővadászt, akit korábban kihívtak a polgármesteri hivatalhoz, hogy nézze meg az állítólagos aranysakál tetemét, ám a zsákban mást talált. A tetemet Dunaújvárosba küldték az ottani állatorvoshoz. Az anya megkereste a Bruszba chipet ültető állatorvost, aki felvette a kapcsolatot dunaújvárosi kollégájával, így derült ki, hogy a huskyt ütötték agyon.

Egy helyi kocsma tulajdonosa hallotta meg, amikor egy vendége arról mesélt, megölt egy aranysakált, mert az megfojtotta három libáját. Az anya a rendőrséghez fordult, mert szerinte Brusz megölése kegyetlenül és indokolatlanul történt. A nyomozást bűncselekmény hiányában megszűntették, a libák tulajdonosa ugyanis azt mondta a rendőröknek, hogy Brusz rátámadt, ezért verte agyon a kapával.

A család panasszal élt a rendőrség határozatával szemben. A vonatkozó Btk.-rendelkezés szerint „aki gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető”. A kutya gazdái nem tagadták, hogy állat a barmfik elpusztításával kárt okozott, ezt meg is térítették volna. Brusz barátságos természetét 31 helybéli aláírásával igazolta – hiába. Brusz kivégzője tanúkkal igazolta, hogy csak akkor sújtott le a lapáttal, amikor a kutya – amit aranysakálnak nézett – libákat és tyúkokat ölt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik