Balla Irma per (balla irma)
Közélet

Balla Irma-gyilkosság: pillanatok alatt lezárulhat a nyomozás

A rendőrség birtokában olyan bizonyítékok vannak, amelyekkel nagy valószínűséggel igazolható lesz a nemrég elfogott munkás bűnössége.

Meghallgatták a rendőrök csütörtökön a 2007-ben meggyilkolt politikus, Balla Irma fiát. Schönstein Sándort nem először kérdezték nyomozók a tragédiáról – ám akkor egészen más szerepben, őt hitték ugyanis a képviselő gyilkosának. Magyar György a Hír24-nek pénteken elmondta, ügyfele csütörtökön beszélt a nyomozásban résztvevő rendőrökkel, mint sértett. Meghallgatása jövő pénteken folytatódik. Lényegében ugyanazt mondta el, mint korábban, csak most a „másik oldalon állt”.

Az ügyvéd szerint a rendőrség biztos a dolgában, olyan bizonyítékok vannak a nyomozócsoport birtokában, amelyek elegendők lehetnek ahhoz, hogy a későbbiekben bizonyítani lehessen a nemrégiben elfogott D. Lajos bűnösségét.

A nyomozás egyelőre zajlik, és úgy tudni, hamarosan be is fejeződik. Várhatóan április végén kerül pont az ügy végére – legalábbis ami a rendőrséget illeti.  Az iratok akkor vélhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre kerülnek. Bár alapesetben az illetékes a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség lenne, nem lenne célszerű, ha ugyanazok faggatnák sértettként Shcönstein Sándort, akik éveken át bizonyítani próbálták bűnösségét.


Schönstein Sándor hallgatja a sajtó munkatársainak nyilatkozó védőjét, Magyar György ügyvédet a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása után (Fotó: MTI)

Mint ismert, Balla Irmát 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. A képviselőnőt 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza. Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül 2013 szeptemberében megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

Az ügyben jelenleg kártalanítási per zajlik, mivel a politikusnő gyermeke több mint két évet töltött rács mögött, pedig nem sikerült bizonyítani bűnösségét. Ha az úgy gyanúsítottat a későbbi bírósági eljárásban bűnösnek találják, kártérítési pert indítanak. Ez esetben nem 20, hanem vélhetően 40 millió forintot kérnek majd azért, amiért Schönstein Sándort ártatlanul hurcolták meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.