Közélet

Másfél millióan anyáztak és hazudtak a segélyhívókon

segélyhívó (segélyhívó)
segélyhívó (segélyhívó)

Kamubejelentések, repülő szitkok – az emberek csaknem fele ezért hívja a 104-et, a 105-öt, a 107-et és a 112-t.

Mentősök és rendőrök cirkáltak fel-alá Balatonalmádiban, szemetesekben turkáltak, kukásautót kergettek, közben száguldott a koraszülöttmentő is, elvégre szükség lesz rá, miután egy szatyorba rejtett kisbabát kell minél előbb megmenteni. De nem kellett. Csecsemőt nem találtak, ám valaki vélhetően jót röhögött a markába, hogy sikerült rászednie a rend őreit és a mentőszolgálatot is. Mindez néhány hete, január második felében történt, az ügyben eljárás indult.

Csaknem 1,6 millió hívás

Az eset kapcsán megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot. Arra voltunk kíváncsiak, hány hasonlóan „ízléses” bejelentés futott be a 104-re, a 105-re, a 107-re, valamint a 112-re. A szám a kapott adatok szerint nem alacsony, a hívásfogadó központokban 2014. március 13. és 2015. február 6. – azaz csaknem egy év alatt – összesen 1 millió 579 ezer 103 úgynevezett rosszindulatú hívással volt dolguk a diszpécsereknek. Ami még ennél is elrettentőbb adat, hogy a beérkező telefonok negyven százalékát ezek tették ki. A legtöbben közülük pusztán azért tárcsáztak, hogy szidják a hatóságokat.

Új törvény

Mindez annak ellenére van így, hogy 2013. szeptember elsejével módosult a szabálysértési törvény. Van, ahol szigorították, van, ahol enyhítették a korábbi rendelkezéseket, ám az egyik „újítás” éppen azokra hivatott lesújtani, akik nem rendeltetésszerűen használják a segélyhívókat. Ide tartozik a már említett szitkozódás is. A döntést azzal indokolták, hogy ezek a hívások megakadályozzák a valódi segélykéréseket.

Fotó: MTI/Vajda János

Milliók folytak be bírságból

Arról, hogy a csaknem másfél éve hatályban lévő szabályok visszavetették-e telefonbetyárok „lelkesedését”, nem tudni, de az ORFK adataiból kiderül, 2013. szeptember 1. és 2014. december 31. között segélyhívószámok rendeltetéstől eltérő igénybevétele szabálysértés elkövetése miatt 385 ügyben indult eljárás. A rendőrség szabálysértési hatóságai 150 esetben alkalmaztak szankciót.

Volt, aki figyelmeztetéssel megúszta, de akadt, akinek a zsebébe kellett nyúlnia: a bírság összege 5 ezer és 150 ezer forint között mozoghat. Emellett közmunkát is kiszabhatnak: 6 órától egészen 180 óráig terjedően. Ha valakit többször rajtakapnak, azt súlyosbító körülményként értékelik.

Pénzbírósággal a fenti időszakban 111 embert sújtottak. Ők összesen ötmillió forinttal lettek szegényebbek. A kiszabott összeg egy főre jutó átlaga valamivel több mint 45 ezer forint.

Kamutűz, kitalált késelés és bántalmazás

A rendőrség szerint a valótlan bejelentésből lényegesen kevesebb van, a rendeltetéstől eltérő használatot jellemzően – ahogy azt írtuk is – az jelenti, hogy a hívó fél trágár, obszcén kifejezést használ, és ezzel feltartja az operátort.

Ennek ellenére összegyűjtöttünk néhány, az előbbi „kategóriába” sorolható esetet, amik azóta történtek, hogy életbe lépett a szabályozás és amelyek miatt – hasonlóan a “kukába dobott” csecsemő ügyéhez – jelentős erőket kellett mozgósítani. 2013 decemberében például egy pécsi férfi miatt vonultak feleslegesen a tűzoltók, miután azt mondta, lángokban áll egy lakás. Ezzel egy időben különböző egyéb indokkal a rendőrséghez és mentőkhöz is hasonló hívások érkeztek. Pár hónappal korábban egy nőt kapott hazugságon a rendőrség, ő azzal rukkolt elő, hogy a barátja meg akarta őt késelni. A támadás nem történt meg, mint kiderült, a bosszúszomjas asszony csak azért keverte gyanúba szerelmét, mert az elhagyta őt. Előbbi telefonáló 100, míg az asszony 50 ezres bírságot kapott.

Tavaly szeptemberben egy 25 éves fiatalembert vettek őrizetbe, aki – bár nem lepték el miatta szirénázó járművek az utat – gyakorlatilag taxinak használt egy rendőrautót. Jelenése volt a kapitányságon, Vásárosnaményban, ahová tanúkihallgatásra hívták. Úgy gondolta, hogy azt a tíz kilométert nem tudja máshogy megtenni, csak az egyenruhások kocsijával, így eldöntötte, hogy beviteti magát. Álnéven felhívta a 107-es segélyhívó számot, és önmagát jelentette fel bántalmazásért. Végül tényleg bevitték a kapitányságra. Tavaly decemberben pedig egy férfi akarta megviccelni a barátját, azzal hívta fel a borsodi tűzoltókat, hogy kigyulladt egy családi ház teteje Füzérradványban, ráadásul egy ember az épületben rekedt. Tűzoltók és mentők siettek a helyszínre, de lángoknak nyoma sem volt. Az ittas férfi elmondta, cimborája sokat heccelte azzal, hogy nála soha nincs begyújtva a kályhába, ezért eldöntötte, olyan tüzet “csinál”, hogy még a tűzoltók is kimennek hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik