Közélet

Legyűri a déli megyéket a havazás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs fokozatú - 2. fokozat a 3 fokozatú skálán - figyelmeztetést adott ki ónos esőre több déli megyére is. Somogy és Zala megye már küzd a havazással.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szintén veszélyes időjárási körülményekre figyelmeztetett. Az Útinform szolgálat összesítése alapján a látási viszonyok mindenhol jók, csak Zalaegerszeg, Paks és Szekszárd környékén párás a levegő.  Az autópályák és főutak burkolata túlnyomórészt száraz, a csapadékos területeken vizes, sónedves az úthálózat. Somogy és Zala megye déli területein a mellékutakon egyelőre téliesebbek az útviszonyok, Kiskőrös tájékán pedig az ónos eső miatt számíthatnak az autósok síkos útszakaszokra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint már csütörtökön megtette a megfelelő előkészületeket: intenzív havazásban és hófúvásokban érintett megyékbe szükség esetén nagyteljesítményű munkagépeket csoportosítsanak át.

Késnek a vonatok Kaposvár térségében

A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes és a Kaposvár-Fonyód vasútvonalon átlagosan 20-30 percet, és a Kaposvár-Siófok vonalon 40-60 percet késnek az esti vonatok a havazás, hóátfúvások következtében.

Szlovénia már beengedi a kamionokat

A szlovén hatóságok megnyitották a határt a kamionok előtt, ezért a rendőrök az M7-es autópálya pihenőiből a Szlovéniába tartó tehergépjármű-forgalmat 16 óra 28 perctől fokozatosan továbbengedik – közölte a police.hu. A Horvátországba tartó kamionok továbbra is a pihenőhelyeken várakoznak.

Tolnában az M6-osra terelik a teherforgalmat

Az M6/M60-as autópályára terelik a teherforgalmat az 56-os és 6-os útról a télies útviszonyok miatt Tolna megyében. A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsikat Bátaszék előtt, az 55-ös és az 56-os út kereszteződésénél, valamint Szekszárd mellett, a 6-os és a 65-os út kereszteződésénél terelik az autópályára. 

A nagyobb járművek a 65-ös úton a havazás miatt nem tudnak felhajtani a Kéty és Zomba közötti emelkedőn, az útszakaszt Tevel és Kisdorog felé lehet elkerülni.

Félreállítják a kamionokat az M7-esen Fejér megyében

Az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán is kiterelik a rendőrök a kamionokat, mivel a szlovéniai és a horvátországi határátkelőket a havazás miatt lezárták e járművek előtt. Fejér megyében eddig az M7-es autópálya Siófok irányába vezető oldalán a 83-as kilométerszelvényben lévő pihenőbe állították félre a rendőrök a kamionokat, de ez megtelt. A következő órákban a 70-es kilométerszelvényben (Szabadbattyánnál) és az 59-es kilométerszelvényben (Székesfehérvárnál) terelik le a járműszelvényeket a parkolókba. 

A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan

Káosz Baranyában, Pécsett csak a főbb vonalakon járnak a buszok

Megbénult a közlekedés a baranyai megyeszékhelyen, az autóbuszok csak a főbb vonalakon közlekednek – írja a Pécsi Stop. Fél 3 után a Tüke Busz Zrt. által üzemeltetett vonalakon leállt a közlekedés, a főbb vonalakon negyed 4 körül indították újra a járatokat. A Pécs Ma szerint rengeteg kisebb-nagyobb baleset történt a városban. 

A babara.hu azt közölte, hogy a hóesés miatt az M60-as autópályát ingyenesen használhatják az autósok. Az 57-es úton Kozármislenynél torlódik a forgalom. Lad településen a szigetvári tűzoltók egy elakadt nyerges vontatót mentenek.

Somogy már küzd a hóval

Somogyaszalótól háromszáz méterre egy terepjáró borult az árokba, míg Juta külterületén több nyerges vontató akadt el az emelkedőn. Marcalinál, Csurgón, Kaposváron, a töröcskei emelkedőn, valamint Bárdudvarnok és Ságvár külterületén is kamionok és teherautók sofőrjei kérték a tűzoltók segítségét. Barcson egy tetejére borult személyautó mentéséhez riasztották a dél-somogyi város hivatásos tűzoltóit. Ebben a járműben hárman utaztak, senki sem sérült meg.

Bázelné Mihályka Szabina, a katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet: a megyében mindenütt havazás nehezíti a közlekedést, ezért arra kérik az autósokat, hogy aki útnak indul, az csak téli gumival felszerelt járművel tegye.

Több tehergépjármű is elakadt az intenzív havazás miatt, ezért forgalomkorlátozást rendeltek el Somogyban a 67-es főúton a simonfai tető előtti szakaszon – közölte a megyei rendőr-főkapitányság . A rendőrség az útburkolat megtisztításáig a tehergépjárműveket nem engedi felhajtani az érintett emelkedőre, a forgalmat Simonfa belterületén Kaposvár irányába visszafordítják. A korlátozás a személygépjármű-forgalmat nem érinti.

A határhoz közeli, dél-somogyi településen, Kálmáncsán készült egy olvasónk videója:

Zalában sem rózsás a helyzet

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: Zala megyében mintegy ezer kamionparkoló van a főbb útvonalak térségében, ezek pénteken kora délutánra mind megteltek. Több kamion az utak mentén parkol. A rendőrség ezért a teherforgalmat már az M7-es autópálya somogyi szakaszán a pihenőhelyek felé tereli.

Délelőtt Szlovénia és Horvátország lezárta határátkelőit a havazás miatt, ezért Zalában az M7-es, az M70-es, a 86-as és a 61-es főúton is korlátozni kellett a teherforgalmat.

Hóhelyzet Zala megyében Fotó: MTI

Az M7-es autópálya somogyi szakaszán Szlovéniába és Horvátországba tartó kamionokat kora délutántól a balatonlellei pihenőhelyre terelik. A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket a Nagykanizsa felé vezető oldalon a 137-es kilométerszelvényben lévő pihenőhelyen várakoztatják. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

Időközben megnyitották a győri ETO Park parkolóját a Szlovéniába tartó kamionosok előtt, akik a havazás miatt nem tudnak belépni az országba – közölte az ETO Park vezetője. Rácz Józsefné elmondta, hogy mintegy negyven kamion tud várakozni az élményközpont parkolójában. Amennyiben szükséges, meleg étellel és takarókkal is segítenek a sofőröknek.

Szabad az út Rédicsnél

A rédicsi magyar-szlovén határátkelőhely körzetében, a Szlovénia területén feltorlódott járművek közül péntek kora délutántól beengedik Magyarországra azokat, amelyek északi irányba haladnak tovább. A Szombathely, Győr felé tartó járműszerelvények vezetőinek azonban a fuvarokmányokkal igazolniuk kell úti céljukat az ellenőrzést végző rendőröknek.

Beborít minket a hó

Az OMSZ reggeli figyelmeztetése szerint tartós, több órás ónos eső várható pénteken Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy megye területén, a várt csapadék mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert. A péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is lehet gyenge ónos eső.

Baranyában azonban jelentős havazás is várható, pénteken a nap végéig a 20 centimétert is meghaladhatja a lehullott hó mennyisége. Hófúvásra az OMSZ narancs fokozatú figyelmeztetése alapján Baranyában Somogyban és Zalában kell számítani, ahol a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a reggeli, kora délelőtti órákban többfelé várható gyenge, időnként közepes intenzitású ónos eső, amit fokozatosan mindenütt havazás vált fel – figyelmeztettek a reggeli órában. Péntek éjfélig 5 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében valószínű, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 15-20 centiméternél is több friss hó hullhat. Az említett területeken nagy mennyiségű vizes, tapadó hóra kell felkészülni – hívták fel a figyelmet. Emellett az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de kisebb hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is lehet számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik