Belföld

Narancssárga figyelmeztetés: bekeményít a tél

hokotro(430x286)(1).jpg (hókotró, )
hokotro(430x286)(1).jpg (hókotró, )

Viharos szél, ónos eső, havazás, hófúvás is várható. A leghidegebb helyeken mínusz 10 Celsius-fokra is lehűlhet a levegő.

Péntekre több megyére első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint éjfélig főként a Zalai-dombságban várható nagyobb mennyiségű (5 centiméter körüli) friss hó. Pénteken a havazás határa egyre inkább kiterjed a Dél-Dunántúlon. A Mura és a Dráva mentén akár 10 centiméternél is több vizes, tapadó hó is hullhat.Cütörtök késő estétől délnyugaton a megerősödő szél már hordhatja a havat. Péntek hajnalban Pécs-Szolnok tengelyben néhol átmeneti ónos esőre lehet számítani. Napközben a gyakran erős szél Somogy és Zala megyékben okozhat hófúvást. Emellett az ország keleti felén nagy területen várhatók viharos széllökések.

A meteorológiai szolgálat az ónos eső veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki több megyére az erős szél, Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére a havazás, Baranya, Tolna és Vas megyére a hófúvás miatt is. A hófúvás veszélye miatt Somogy és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Forrás: met.hu

Az országos, középtávú előrejelzésük szerint pénteken délnyugaton, délen többfelé várható csapadék: az Alpokalján havazás, a középső területeken havas eső, keleten eső, de késő délutántól a havas esőt, esőt a Dél-Alföldön is egyre inkább havazás váltja fel. A szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik. Nyugaton néhol hófúvás is lehet. Az Alpokalján, délnyugaton valószínű, hogy meg is marad a hó: ott estig általában 2-15 centiméteres hóréteg alakulhat ki. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 4 és plusz 1 fok között várható, de északkeleten a kevésbé felhős, havas tájakon hidegebb lesz. A legmagasabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul, csak délkeleten lehet ennél enyhébb idő.

Szombaton délen eleinte még erősen felhős lesz az ég, és kora délelőttig ott még kisebb havazásra is számítani lehet, majd megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. Északon jellemzően derült lesz az ég. A szél helyenként megélénkülhet. A minimumhőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 1 fok között, a havas, kevésbé felhős északi tájakon mínusz 10 fok körül várható. A nappali maximumok 0 és plusz 5 fok között alakulnak.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan hózápor is lehet. Megerősödik, többfelé viharossá is fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között. Napközben jellemzően plusz 2-5 fokig melegszik a levegő – olvasható az MTI által közölt előrejelzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik