Közélet

Soroksári gyilkosság – büntetni akarhattak a támadók

Majd másfél éve nincs rá válasz, hogy kik és miért ölték meg a budapesti családanyát. Az elkövetési mód megosztja a szakembereket.

A budapesti nőt 2013 őszén ölték meg, gyilkosait azóta is keresik. A Bors által megkérdezett pszichológusok véleménye jelentősen eltér a tettesek motivációját illetően. Dr. Csehák Hajnalka úgy véli: a szexuális erőszak általában magányos elkövetőkre jellemző, spontán cselekmény, a bűncselekmény célja színtisztán a nemi vágy kielégítése. Az áldozat különösen brutális megbecstelenítése azonban inkább valamilyen személyes motivációra utalhat, mintha az elkövető büntetni akart volna. Csehák Hajnalka nem tartja valószínűnek, hogy bérgyilkosság történt, mint mondta: aki pénzért öl, az munkát végez, a feladatot egyszerűen, gyorsan, nyomok hátrahagyása nélkül akarja teljesíteni.

Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint viszont a fokozódó brutalitás inkább a két elkövető versengéséből fakadhatott. A szakértő a két férfi egymást túllicitáló erőfitogtatását valószínűsíti, meglátása szerint a bűncselekményt az alkalom szülhette, a dominánsabb elkövető társa előtt akarta bizonyítani, hogy ő bármit megtehet áldozatával.

Mint ismert, a rendőrség tavaly, szeptember végén törte meg hallgatását, akkor számos részletet közöltek a brutális bűncselekménnyel kapcsolatban. A leglényegesebb információ, hogy a tavaly szeptemberi soroksári gyilkosság helyszínén, illetve az áldozaton két férfi DNS-ét azonosították. Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője elárulta azt is, hogy a két személy a vizsgálatok szerint nem áll rokonságban egymással és a nyomok szerint valószínű, hogy az egyikőjük domináns, a másik pedig neki alárendelt volt, feltehetően az életkorából adódóan. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: cselekménye is kisebb súlyú, elszámoltatásuk esetén ez években, sőt évtizedekben mérhető, ugyanis megkülönböztethető a gyilkos személye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik