Közélet

A titkosszolgálat súghatott a tábornokperben

Hétfői vallomásában az egyik vádlott arról beszélt, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal egy alkalmazottja elárulta, hogy „fejek fognak hullani" – írja a Magyar Nemzet.

A Debreceni Törvényszéken megjelent például a bíróság előtt a bűnszervezetben elkövetett vesztegetés ügyében korábban beismerő vallomást tett L. András Szilárd volt ezredes, a per tizenegyedrendű vádlottja nem tartja fenn korábbi beismerő vallomását – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A bíróságon meghallgatták V. Sándort is, aki kijelentette, ugyancsak visszavonja korábbi vallomását, mivel csak azért ismerte el a bűncselekményeket, hogy minél előbb szabadulhasson az előzetes letartóztatásból. V. Sándor hétfőn azt is állította, hogy még az őrizetbe vétele előtt figyelmeztette őt a Katonai Biztonsági Hivatal (a katonai titkosszolgálat volt elhárítószervezete) egyik akkori alkalmazottja, hogy a „minisztériumban fejek fognak hullani”, és a nyomozókat „nem a kishalak érdeklik, hanem a tábornokokra utaznak”.

Tizenhét vádlottat ültettek a vádlottak padjára abban az ügyben, amelyben honvédelmi minisztériumi tisztek és polgári vezetők is érintettek voltak. A Kaposvári Törvényszék 2013 februárjában felmentette a vádlottakat, de az elsőfokú döntést a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 2014 februárjában hatályon kívül helyezte, és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a megismételt eljárás lefolytatására. Az ügyészség vádirata szerint a vádlottak bűncselekményeinek lényege az volt, hogy egy „visszaosztási rendszert” vezettek be, amely alapján a szerződött polgári vállalkozások a honvédségi megbízási díjak egy részét viszszaszolgáltatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik