Nagyvilág

Internetes videóval toboroz ügynököket a Moszad

Az izraeli titkosszolgálat olyan embereket is el akar érni, akik megtalálására eddig esélyük sem volt. Más országok szolgálatai már évek óta hirdetik neten a karrierlehetőségeket.

Aki korábban be akart lépni a világ egyik legzártabb hírszerző szolgálatába, a Moszadba, annak olyan feladatokat is végre kellett hajtani, minthogy sikeresen beosonjon egy nagykövetségre, válaszoljon egy rejtjeles újsághirdetésre vagy felkutasson egy cím nélküli, nyilvántartásba nem vett tel-avivi épületet, ahol egy rejtélyes vizsgáztató várta – írja az MTI. Mostantól viszont elég kattintani a szolgálat honlapján.

A Moszad a múlt héten új, menő toborzó videóval toborzó videóval állt elő és lehetővé tette az online jelentkezést is azoknak, akik náluk akarnak karriert építeni. Az oldal héber, angol, francia, orosz, arab és perzsa nyelveken is elérhető.

A titkosszolgálat főnöke elmondta: „sikerünk titka a minőségi humán erőforrásban keresendő”. A Moszad héberül „intézetet” jelent, ez a „Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézete” rövidítése. Akcióikról alig lehet tudni valamit. Az egyik közismert művelet az 1972-es müncheni olimpia után történt, az izraeli küldöttség elleni támadást követően az ügynökök sorban levadászták a Fekete Szeptember terrorszervezet túszdrámáért felelős tagjait. Ebből film is készült Steven Spielberg rendezésében, München címmel.

Az internetes toborzás egyébként csak a Moszadnál új dolog, a CIA vagy a brit MI6 honlapján bőven vannak információk a karrierlehetőségekről. Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét is folytat online toborzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik