Nagyvilág

Elengedték az elrabolt tábornokot a kolumbiai terroristák

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) tagjai szabadon engedték az általuk két héttel korában elrabolt kolumbiai tábornokot és két kísérőjét, akiket a helyi Vöröskereszt közvetítésével átadtak a fegyveres erőknek.

Ezzel a lépéssel megnyílt az út a marxista gerillaszervezet és a kolumbiai kormány közötti tárgyalások folytatása előtt. 

A lázadók november 16-án hurcolták magukkal Rubén Darío Alzate tábornokot, a kíséretében lévő Jorge Rodríguez tizedest és Gloria Urrego ügyvédet, akik éppen egy folyón evezve egy energiaprojektet akartak megtekinteni, és Quibdó városa közelében kikötöttek a parton. A gerillák honlapján megjelent közlemény szerint a civil ruhás tábornokot és két kísérőjét “ellenséges katonaként, harci övezetben” fogták el.

Alzate tábornokot az idén nevezték ki az újonnan létrehozott Titán akciócsoport parancsnokává. Ennek a 2500 fős alakulatnak a feladata a gerillák és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem a távoli, Quibdó környéki, folyóvizek szabdalta dzsungelekben.

Mivel kulcsfontosságú katonai személyiségről volt szó, ráadásul a FARC kormányellenes harcának fél évszázaddal ezelőtti kezdete óta először ejtettek foglyul tábornokot, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök felfüggesztette a béketárgyalásokat a gerillaszervezettel. Pedig a két éve Havannában zajló tárgyalások napirendjén szereplő öt pont közül eddig háromban már sikerült részleges megállapodásra jutni, nevezetesen a földreform, a kábítószer-kereskedelem és a lázadóknak a politikai életben való részvétele kérdésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik