Közélet

Zárt ajtók mögött faggatják a Hajógyári-sziget egykori urát

Vizoviczki László mellett 21 embert vádoltak meg, köztük volt, vezető beosztású rendőröket.

Zárt ajtók mögött elrajtol szerdán Vizoviczki László – és vele együtt bűntársai – újabb pere. A kíváncsiskodók azonban hoppon maradnak, az ügyet a nyilvánosság kizárásával tárgyalják. A Hajógyári-sziget egykori ura mellett 21-en állnak bíróság elé.

A tárgyalás Debrecenben lesz, a katonai tanács előtt. Az ügyészség szerint közülük kilencen bűnszervezetben követtek el bűncselekményt – egész potnosan 331 bűncselekményt. Hét rendőr, akik közül öten vezető beosztásban voltak, egykori tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő – a civilek mellett ők foglalhatnak helyet a vádlottak padján. A legsúlyosabb bűncselekményekért akár 25 év is kiszabható.

A Debreceni Törvényszék indoklása szerint a tárgyalást azért tartják zárt ajtók mögött, mert az eljárásra a legszigorúbb minősítés vonatkozik. Mivel a 90 oldalas vádirat is tele van titkosított adatokkal, és maga a vád sem publikus, így azt sem ismertetik. Csak az eljárás végén, az ítélet rendelkező részét olvassák fel.

A diszkókirály és cinkosai ellen 2012 februárjában kezdtek el nyomozni, miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat a szerzett információi alapján feljelentést tett. Néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük az egyenruhásokat is. A vád szerint Vizoviczki fizetett azért, hogy szórakozóhelyei zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont razziákat tartsanak.

Akkor most mi legyen, Symbol vagy Cinema legyen, vagy ez a Citadella legyen? – Nem, a Symbol, Cinema legyen. – Symbol, Cinema? Így van, a legfontosabb neki.” … “Akkor megcsináljuk ezt a Háremet, meg megcsináljuk a Symbolt meg a Cinemát szombaton, ezt a hármat. – Jó, Hárem, Symbol, Cinema. – Ide meg nem jövünk be. – Hova? – Ide a szigetre.”( A felvételt a NVSZ készítette, és 2013 decemberében hozták nyilvánosságra.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban jelentette be, hogy vádat emeltek a rendőrségi vesztegetési botránnyal kapcsolatos ügyekben: a bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 33, a bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben pedig a már említett 22 vádlottal szemben. Ez utóbbit tárgyalják most Debrecenben. 

A költségvetési csalás miatt indult per tavaly novemberben került a Fővárosi Törvényszék elé, ahonnan ugyancsak kizárták az érdeklődöket. A vád szerint Vizoviczki az 1990-es években, prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak köszönhetően szerzett nevet a budapesti éjszakában, majd – ismeretlen forrásból – vendéglátással kezdett foglalkozni. Átverték az adóhatóságot, nem adtak számlát, és rossz minőségű termékeket hoztak forgalomba, ellenben irreálisan magas árakkal dolgoztak. Az ügyészség szerint – hogy a rendszer hatékonyan működjön – ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, továbbá jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

Olvasói sztorik