Közélet

Magasabb fokozatban a magyar terrorelhárítás

Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország az Európai Unió schengeni övezetének egyik kapuja - mondta a TEK egyik vezetője.

Elképesztő társadalmi és összeurópai hatásai lehetnek a szerdai párizsi merényletnek, ha ugyanis a politika nem lép, akkor az Európában élő muszlimok és a többségi társadalom körében is a szélsőségesek fognak erősödni – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Franciaországban gőzerővel erősödik a Marie Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front, vagy éppen olyan statisztikákat hoznak nyilvánosságra, minthogy Svédországban a lakosság 4 százalékát kitevő muszlimok követik el a bűncselekmények 77 százalékát. A muszlim világon belül pedig, bár a francia és német közösség is elhatárolódott a merénylettől, sokan vannak olyanok is, akik nyíltan közölték, egyetértenek a mészárlással – mondta Nógrádi György. Az elemző hozzátette: a muszlim világon belül van egy hivatalos és egy lelki vonal, és nagyon reméli, hogy meglehet állítani a kettő közti szakadás folyamatát.

Ha az európai politika nem tud most ezekre a rendkívül komoly kihívásokra valóban komoly válaszokat adni, az elindult folyamatot később már szinte lehetetlen lesz kordában tartani. Mindkét oldal egyre bizalmatlanabb a másikkal szemben, és ha folytatódnak a merényletek, annak beláthatatlan hatása lesz a kontinensre – tette hozzá Nógrádi György.

Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, még nagyon friss információkról van szó, az elemző munka hetekig, hónapokig fog zajlani. Hangsúlyozta: az események minden egyes pillanatát, mozzanatát kiértékelik – a magyar terrorelhárítás önállóan, és az európai közösség is.

Bodnár Zsolt arról is beszélt, hogy a szakemberek már évek óta azt mondják, jelentősen változik Európa terrorfenyegetettsége. Korábban is voltak merényletek, de a szíriai és iraki konfliktus, illetve az ISIS megjelenése teljesen más helyzetet teremtett Európában. A 2014 környékén bekövetkezett minőségi változás sajnos hatással lesz az idei és a következő évekre is, úgyhogy a TEK nagyon keményen foglalkozik ezzel a jelenséggel.

A főigazgató-helyettes szerint azt azért tudni kell, hogy Közép-Kelet-Európa történelmét és gazdaságát tekintve is egészen más helyzetben van, mint Nyugat-Európa. A közép-európai, illetve magyarországi muszlim diaszpórában sokkal kevesebb a radikalizmus, és egészen más a nemzedéki összetétele. Magyarországon a már 1989 előtt letelepedett arabok közösség a domináns, tagjai beszélnek magyarul, családjuk, gazdasági vállalkozásaik vannak, integrálódtak a társadalomba. Nyugat-Európában éppen az jelenti a legnagyobb problémát, hogy az ottani, bevándorlóktól származó fiatalok nagy része nem tudott integrálódni.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a TEK folyamatos kapcsolatot tart a külföldi terrorellenes szervezetekkel, így a franciával is. A TEK bármilyen Magyarországot érintő információt fel fog dolgozni. Ilyenkor a magyar szervezet is magasabb fokozatra kapcsol, és próbálja figyelni az ország területét, hogy történik-e bármi gyanús esemény. Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország az Európai Unió schengeni övezetének egyik kapuja – tette hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, fegyveres terroristák rohanták le szerdán egy francia szatírikus lap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét. A támadók 12 embert öltek meg, két rendőrt, és a lap tíz munkatársát. Többen pedig megsérültek. A hatóságok rövid időn belül azonosították a három támadót, egy a harmincas éveik elején járó testvérpárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik