Közélet

Így érinti Magyarországot a párizsi merénylet

A TEK folyamatosan elemzi a hazai veszélyeztetettség alakulását.

Új szakaszába lépett a terrorizmus Európában, de Magyarországon most nem kell számítani a biztonsági intézkedések szigorítására – mondta az  InfoRádiónak Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese, aki szerint a támadók fegyverkezelése profizmusra utal.

Szerinte nem mindig terrorszervezetek, sokszor inkább magányos elkövetők hajtanak végre akciókat, vagy olyanok, akik közvetlenül nem kapcsolódnak egy csoporthoz. Véleménye szerint az ilyen támadásokat nagyon nehéz kivédeni.

Itt ugyan többen hajtották végre a cselekményt, de az elmúlt időszak európai akcióiban egyéni elkövetők voltak, és ezeknek a megelőzése a legnehezebb. A helyzet egyre komolyabbá válik: a szíriai és az iraki konfliktus áthúzódik Európába – fejtette ki. Arra a kérdésre, hogy várható-e a terrorcselekmények számának növekedése, elmondta: a szakemberek már régen figyelmeztetnek a negatív tendenciákra, úgyhogy nem várható, hogy ebből a szempontból 2015-ben javulás következik be, így el kell készülni ezeknek a kezelésére, megelőzésére.

Mint mondta: az erre feljogosított szervezetek a háttérben folyamatosan dolgoznak, és több tervezett cselekmény elkövetését sikerül megakadályozni. Ezek az esetek nem kerülnek nyilvánosságra, de nemzetközi szinten a hatóságok megosztják egymással az információkat.

A TEK egyébként folyamatosan együttműködik a francia hatóságokkal is, értékelik a párizsi ügyben végzett nyomozás adatait és folyamatosan elemzik a magyarországi veszélyeztetettség alakulását.

Mint ismert, fegyveres terroristák rohanták le szerdán egy francia szatírikus lap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét. A támadók 12 embert öltek meg, két rendőrt, és a lap tíz munkatársát. Többen pedig megsérültek. A hatóságok rövid időn belül azonosították a három támadót, egy a harmincas éveik elején járó testvérpárt és egy 18 éves fiút. Utóbbi feladta magát. Mindannyian francia állampolgárok.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a történtek kapcsán felhívta a Franciaországba utazók figyelmét, hogy a legmagasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Párizsban és környékén. Ez azt jelenti, hogy a középületek, különösen az oktatási és kulturális intézmények és sportlétesítmények, valamint a kiemelt turisztikai nevezetességek védelmét megerősítik, a belépőket fokozottan ellenőrzik, fegyveres katonai járőrök teljesítenek őrszolgálatot ezeken a helyeken. A szokásosnál erősebb a reptéri ellenőrzés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban és a város számos pontján fegyveres katonák járőröznek. A rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat teljes készültségbe helyezték. Látványos változásra azonban nem kell számítani: a biztonsági erők fokozott jelenléte az elmúlt években Franciaországban már megszokott volt.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik