Közélet

Kegyetlenkedő diákokat ítéltek el Hajdú-Biharban

tanterem (iskola, diák, tanterem, )
tanterem (iskola, diák, tanterem, )

Zsaroltak, védelmi pénzt szedtek, áldozataik családtagjait pedig súlyosan bántalmazták. Kezdetben a szülők hiába jelezték, hogy baj van, nem vették őket komolyan. 

Folytatólagosan elkövetett zsarolás, garázdaság és testi sértés bűntettében talált bűnösnek a bíróság három fiatalt, akik rendszeresen fenyegették diáktársaikat, hogy pénzhez jussanak. Az elsőrendű vádlottat 1 év 10 hónap, a másodrendűt 1 év 6 hónap, a harmadrendűt pedig 8 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztéssel sújtották. Büntetésüket azonban 3-3 illetve 2 évre felfüggesztették.

A fiúk 2011-2012-ben egy berettyóújfalui szakképző intézetben tanultak. Olyan diákokat szemeltek ki maguknak, akik személyiségüknél fogva visszahúzódóbbak voltak, akiket az áldozat szerepébe tudtak kényszeríteni. A másodrendű vádlott 2011 decemberében egy iskolatársuktól 200 forintot követelt és megfenyegette, hogyha nem hozza el neki a pénzt és erről beszél bárkinek is, akkor megveri. Heteken át üldözte követelésével a fiút, aki előbb nővéréhez majd szüleihez fordult. A család számonkérése végül a szünetben tettlegességig fajult, a fiú apját és nővére barátját is durván bántalmazták az iskola folyosóján: úgy megütötték őket, hogy mindkettőjüknek eltört az orrcsontja.

A harmadrendű vádlott 2012 januárjában egy másik, 15 éves fiúba kötött bele, aki az az elsőrendű vádlottól – vagyis lényegében fenyegetője bátyjától – kért segítséget. A fiatal a biztonságért cserébe “védelmi pénzt” kért, kezdetben ezer forintot, majd pár nap múlva az összeg már ezerötszázra ugrott. A bírósági eljárás alatt kiderült, hogy a megzsarolt fiút még a közösségi oldalon is zaklatta a pénz miatt. A diák emiatt már annyira félt, hogy amint beért az iskolába, azonnal haza is akart buszozni. Vesztére viszont a megállóban összefutott zsarolójával, így jobb híján rendezte “tartozását”.

A bíró indoklásában elhangzott: az egyik megfenyegetett iskolás szülei ugyan jelezték az osztályfőnöknek, hogy baj van,  első körben nem vették őket komolyan. Ez a zsarolás fajult pár nappal később gátlástalan bántalmazássá. A brutális, folyosói verekedés után állandó lett a rendőri jelenlét az iskolában, illetve az egyenruhások felvilágosítást tartottak a tanároknak és a szülőknek, hogyan lehet megelőzni az ilyen bűncselekményeket. Az egyik diák ezután döntött úgy, hogy feljelentést tesz.  

Az elsőrendű vádlottnak egyébként híre volt az intézményben, erőszakos, öntörvényű kamasznak ismerték. Nem kizárt, hogy a tanuk közül többen emiatt változtatták meg korábbi terhelő vallomásukat a bírósági eljárás alatt. A verés egyébként olyan brutális volt, hogy még a tanárok is megrendülten nyilatkoztak róla.

A három vádlott pártfogó felügyelet alatt áll, és amennyiben a szabályokat megszegik, le kell tölteniük a kiszabott fogházbüntetést.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű és a másodrendű vádlott tudomásul vette a határozatot, a harmadrendű azonban felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik