Közélet

Elnézte a vakbelet a szegedi orvos, belehalt a beteg

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség azt az a szegedi sebészt, aki nem műtötte meg időben a beteget, és hibát hibára halmozott.

A vádirat szerint az elhunyt sértett 2010. november 2-án jelentkezett hasi panaszokkal az ügyeleten. A páciens a sebészetre került, ahol a vádlott vezette az osztályt. Az orvos úgy döntött, nincs szükség műtétre, de további vizsgálatokat írt elő, majd anélkül távozott a kórházból, hogy megvárta volna a laboreredményeket vagy érdeklődött volna a sértett állapota felől.

A vádlott a betegdokumentációban nem rögzítette a korábbi laboreredményeket és a konzíliumok megállapításait, így amikor referált a vezetőjének, a ténylegesnél enyhébb állapotúként mutatta be a beteget. Az orvos figyelmen kívül hagyta, hogy a páciens már délelőtt is sokkos állapotban volt, és azt is, hogy szakorvos kollégája azonnali műtétet igénylő diagnózist állított fel.

Másnap a beteg rosszul lett, perforálódott vakbelet diagnosztizáltak nála. Az ügyeletes orvosok azonnali műtétet írtak elő, de ekkor a sértettet újra kellett éleszteni, majd – bár megműtötték – a következő nap elhunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik