Nagyvilág

Belehaltak a kormány által támogatott sterilizációs műtétbe

Indiában az állami családtervezési program keretében fizettek azoknak a nőknek, akik meddőségi műtétnek vetették alá magukat. Az orvosok hanyagsága miatt nyolcan meghaltak egy kórházban.

A beavatkozásokat egy Bilászpur mellett felállított sterilizációs központban hajtották végre. A település fő egészségügyi tisztségviselője elmondta, hogy a településen szombaton 83 nőt műtöttek meg. A beavatkozás utáni második napon, többen rosszul lettek, keddre virradóra nyolcan meghaltak. Az okokat még nem tudni, mindegyikük légzési nehézségre és fejfájásra panaszkodott, alacsony volt a vérnyomásuk és hánytak.

A tisztségviselő szerint a szóban forgó műtéteket tapasztalt szakemberek végezték. Kerry McBroom, Új-Delhiben élő jogvédő viszont elmondta, hogy ezekben a sterilizációs központokban gyakran nem kielégítőek a higiéniai körülmények. 2009 és 2012 között 586 sterilizációval összefüggő haláleset miatt fizetett a kormány kártérítést.

Az ENSZ népesedési alapjának igazgatóhelyettese arra figyelmeztetett, hogy ha az indiai orvosok eltértek a klinikai előírásoktól, annak következményei lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik