Belföld

Alkalmatlanság miatt kell mennie több szegedi cégvezetőnek

Az önkormányzati választáson a szocialisták kerültek többségbe. Csak három cégvezető marad abból a tizenkilencből, akiket a fideszes-jobbikos többség idején neveztek ki.

Csak a vadaspark, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a környezetgazdálkodás vezetője maradhat a helyén a Tisza-parti városban. A többségbe került szocialisták úgy látják, hogy az előző közgyűlés, melyben a Fidesz a Jobbikkal együttműködve lehetett többségben, olyan cégvezetőket tett a városi cégek élére, akik alatt folyamatosan nőttek a költségek, a szolgáltatások színvonala és a hatékonyság viszont lecsökkent.

Botka László polgármester pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy több önkormányzati céget összevonnak, a vezetők többségét menesztik, hogy a városi közszolgáltatásokat nyújtó cégek átláthatóan és hatékonyan működjenek tovább. A városvezető hangsúlyozta, hogy mentesíteni akarják a cégeket a politikai vitáktól, ezért az új vezetők kinevezésénél kizárólag szakmai szempontokat vesznek figyelembe, az igazgatói posztokra egy év után pedig pályázatot írnak ki.

A városi televízió beolvad a kulturális és civil tevékenységeket felkaroló Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-be, a közterület-használati díjakat kezelő Szegedi Városkép Kft. pedig a Szegedi Vásár és Piac Kft.-be. A temetőket üzemeltető cég a környezetgazdálkodás részeként működik tovább, az önkormányzati tulajdonú épületek takarítását végző cég pedig az ingatlankezelőbe olvad be.

Alkalmatlanság miatt mondanak fel Nagy Ferencnek, az IKV vezetőjének, Tóth István Tibornak, a közlekedési társaság igazgatójának, Erdei Péternek, a piacüzemeltető cég vezetőjének, Miklós Péternek, az intézménytakarító igazgatójának és Martonosi Istvánnak, a hőszolgáltató vezetőjének. Nekik így nem jár semmilyen juttatás. Több cégvezető 75 százalékos adózás mellett egyéves fizetését kapja lelépési pénzként, másokkal közös megegyezéssel szakítanak.

Az új cégvezetők közt korábbi fideszes képviselő is lesz, továbbá az ellenzék felügyelőbizottsági tagokat delegálhat a városi cégekbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik