Közélet

A horvátokat nem érdekli Hernádi magyar pere

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 12. 03. 21:05

A horvát ügyészség szerint nem befolyásolja a Horvátországban indított büntetőjogi eljárást a Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítélete.

Korábban a témában:

Az ítélőtábla szerdán apróbb módosításokkal helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt az energiavállalat vezetője ellen indult büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet. Hernádi Zsolt ellen a Mol egyik részvényese – aki korábban a cég vezető jogtanácsosa volt -, terjesztett elő pótmagánvádat, azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához.

Nem helyezték át az ügyet Magyarországra

A Fővárosi Törvényszék idén májusban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

Az USKOK tisztségviselői úgy vélik, a szerdai magyar bírói döntés nem változtat semmin, és a Mol elnöke elleni horvátországi eljárás folytatódhat. Emlékeztettek arra, hogy az energiavállalat vezetője elleni vádakat továbbra sem vonták vissza, és hogy ügyét három évvel a magánvádi eljárás elindítása előtt kezdték meg. Azt is leszögezték, hogy a horvát ügyészség nem helyezte át az ügyet magyar bírósághoz.

Új bizonyítékok Horvátországban

Zamecsnik Péter, Hernádi Zsolt magyarországi ügyvédje viszont korábban úgy vélte, hogy egy jogerős, felmentő ítélet arra kényszeríthetné a horvát hatóságokat, hogy ejtsék a korrupciós vádakat az elnök-vezérigazgató ellen.

Goran Mikulicic, Hernádi Zsolt horvát ügyvédje azt mondta, nem látta a magyar ítéletet, így nem tudja kommentálni a történteket.

Hernádi Zsolt zágrábi előzetes meghallgatását november végén elhalasztották, miután az USKOK új bizonyítékokat nyújtott be. A meghallgatás újabb időpontját december 8-ra tűzték ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.