Gazdaság

Ismét bíróságon a Mol-vezér ügye

Magánvádas eljárás zajlik Hernádi Zsolt ellen a horvát olajtársaság irányítási jogának megszerzése kapcsán.

Szerdán másodfokon tárgyalja a Fővárosi Ítélőtábla a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen indított pótmagánvádas eljárást – írja az MTI. Hernádi Zsolt ellen tavaly a cég egy korábbi alkalmazottja és kisrészvényese indított pert azt állítva, hogy a Mol részvényeinek értéke azért csökkent jelentős mértékben, mert a társaság tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához.

Hernádit a horvát hatóságok azzal vádolták meg, hogy 2009-ben ötmillió euró kenőpénzt juttatott Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök részére azért cserébe, hogy a Mol megszerezhesse az INA irányítási jogait. Ez az ügy is folyamatban van, a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség új bizonyítékokat nyújtott be, a következő meghallgatás december 8-án lesz.

A Mol és Hernádi tagadják a vádakat. Az üzletember ügyvédje arról is beszélt, hogy ha a magyarországi ítélet jogerőssé válik, azt a horvát bíróság sem hagyhatja figyelmen kívül, mivel az EU-ban alapelv egymás bírósági határozatainak kölcsönös elismerése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik