Közélet

Milliárdos adócsalási ügyben született ítélet

Mintegy két és fél milliárd forintos adócsalási ügyben hozott első fokon ítéletet pénteken a Szegedi Törvényszék, az informatikai cikkekkel kereskedő cégeket ténylegesen irányító vádlottakat öt és fél, illetve négy év börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. 

A törvényszék folytatólagosan, társtettesként adóbevételt különösen nagy mértéket meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat – írja az MTI. A bíróság az első rendű vádlottra 8 millió forint pénzmellékbüntetést is kiszabott, a vádlottak legkorábban büntetésük háromnegyedének letöltése után helyezhetők feltételesen szabadlábra.

Az ítélet szerint a vádlottak 2006-ban szerbiai állampolgárokat vettek rá arra, hogy ellenszolgáltatás fejében alapítsanak két gazdasági társaságot. A vádlottak által irányított kft.-k 2007 és 2009 között több milliárd forint értékben vásároltak árut – főként számítástechnikai berendezéseket, alkatrészeket – az elsőrendű vádlott által vezetett szlovákiai cégtől, az így beszerzett termékeket viszont Magyarországon értékesítették. A vádlottak által irányított cégek a szlovákiai társaságtól Magyarországon beszerzett áruk után nettó értékű számlákat fogadtak be, amelyek után áfát számítottak fel és a termékeket úgy értékesítették tovább, mintha azok után maguk is megfizették volna az adót, de ez nem történt meg, ennek ellenére a cégek az adóbevallásaikban visszaigényelték a rájuk át nem hárított áfa összegét. 

A korábban hosszabb ideig előzetes letartóztatásban, jelenleg azonban szabadlábon lévő – magukat ártatlannak valló – vádlottak nem jelentek meg a tárgyaláson, de a döntés ellen védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik