Közélet

Meghalt a börtönben a hummeres gázoló

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a hummeres gázoló néven elhíresült osztrák férfi, aki terepjárójával halálra gázolt egy rendőrt két éve, vélhetően öngyilkos lett. A hivatalos tájékoztatás szerint rosszul lett és már nem tudták megmenteni az életét.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) közleménye szerint rosszul lett és a gyors, szakszerű egészségügyi ellátás ellenére október 10-én 20 óra 12 perckor elhunyt egy nem jogerősen elítélt fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában.

A felügyeletnek a fogvatartott zárkatársai jelezték, hogy a férfi 19 óra 39 perckor elvesztette eszméletét. A börtön ápolója azonnal megkezdte a férfi ellátását, amit a kiérkező mentőszolgálat munkatársai folytattak, a fogvatartott életét azonban nem sikerült megmenteni.

A rendőrség elsődleges helyszíni vizsgálata kizárta az idegenkezűséget, a halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják. A büntetés-végrehajtás vizsgálatot indított a haláleset körülményeinek feltárására. Az elhunyt hozzátartozóját a büntetés-végrehajtás a halálesetről értesítette.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a szóban forgó fogvatartott a hummeres gázoló néven elhíresült osztrák férfi, aki terepjárójával halálra gázolt egy motoros rendőrt két éve. Információink szerint vélhetően öngyilkos lett.

Az osztrák külügyminisztérium az APA osztrák hírügynökség érdeklődésére szombaton megerősítette, hogy péntek este a szegedi börtönben valóban az a férfi halt meg, aki két éve elütötte a magyar egyenruhást.

“A magyar hatóságok értesítettek bennünket a halálesetről. A hozzátartozókat tájékoztatást kaptak” – mondta az osztrák külügyminisztérium szóvivője Bécsben. Részletek egyelőre nem ismertek, az ügy vizsgálata folyamatban van – tette hozzá a hírügynökség az MTI szerint.

Ahogy arról szeptember 25-én a Hír24 is beszámolt, a Szegedi Törvényszék Thomas Robert Bindbergert első fokon 15 év fegyházbüntetésre ítélte. Mint ismeretes, a korábban 15 alkalommal büntetett, autószerelő végzettségű férfi két éve Apátfalván a terepjárójával halálra gázolt egy vele szemben intézkedő rendőrt. 

Az osztrák férfi Hummer terepjárójával, három másik járművel konvojban, Románia felől Makó irányába tartott. Megpróbált leszorítani az útról egy traffipaxos rendőrautót, melynek vezetője motoros rendőrjárőröktől kért segítséget. Bindberger az egyik motorost is megpróbálta leszorítani, neki is ment terepjárójával, mire a rendőrjárőr lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. Társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén motorjával keresztbeállt a terepjáró előtt. Az osztrák férfi erre előbb megállt, majd hirtelen gázt adott és elgázolta Kenéz Imrét, aki kórházba szállítás közben meghalt.

Bindbergert hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett erőszak és közúti veszélyeztetés miatt mondták ki bűnösnek. A gyilkos szerette volna büntetését Ausztriában tölteni, de erre csak a büntetés harmadának-felének leülése után lett volna lehetősége. Addig legfeljebb annyit érhetett volna el, hogy egy határ közeli fegyintézetbe vigyék. 

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik