Közélet

Megszólalt a fegyvert elsütő társasházi lakó

Kecseti Dániel óriásplakáton kért elégtételt, amiért nem fizették ki. Kiss Sándor szerint viszont éppen ő az, akinek felelnie kéne a kontár munkáért.

„Elvették a nevemet, a becsületemet és a pénzemet, adják vissza” – olvasható a Vámház körúton kifeszített, a Város Szíve blog által kiszúrt molinón, mely lényegében egy építési vállalkozó „fizetési felszólítása”. A XVII. kerületi, Pesti úti társasház felújítási vitájából lett óriásreklámra az érintett lakók fotókkal reagáltak, meg akarták mutatni, mi is az, amiért a férfi pénzt kér.

Bár részletek nem derülnek ki a molinóból, az igen, hogy ő az a vállalkozó, akire tavaly novemberben rálőtt az érintett ház egyik lakója. Ő fordult most lapunkhoz, ugyanis nem érti, hogyan követelhet pénzt tőlük valaki, aki be sem fejezte a rábízott munkát, amit pedig elvégzett, azt kontár módon tette. A támadásról is beszélt, mint mondja, bár a nyilvánosság előtt „ő egy lövöldöző őrjöngő, aki holmi zaj miatt képes támadni”, ez köszönőviszonyban sincs a valósággal. Állítása szerint csak azért lőtt, mert védte magát, a vállalkozó ugyanis fémrúddal, hátulról támadt rá és eltörte a kezét.A feszültség állandó volt, egyes lakók rendszeresen a vállalkozó “körmére néztek”, amit Kecseti nehezen viselt – mondta.  Az incidensről szerettünk volna részleteket megtudni a rendőrségtől, de csak annyit árultak el, hogy garázdaság miatt folyik eljárás, hogy pontosan ki ellen, azt nem közölték. A korábbi hivatalos tájékoztatás még arról szólt ugyanis, hogy a vállalkozót és a lakót is gyanúsítottként hallgatták ki.

 A leselejtezett cserepek

Kiss Sándor szerint Kecseti Dániel összesen 113 millió forintot kapott volna a felújtásért, ebből végül 88 milliót vágott zsebre, most vélhetően a fennmaradó 25 milliót hiányolja. Beszélt arról is, hogy hivatalos úton felkértek egy szakértőt, aki megállapította, hogy 8 milliós „túlfizetésük van”, vagyis ennyit fizettek ki azért, ami el sem készült. A vizsgálatban „listáztásra” kerültek a rosszul elvégzett feladatok is, ezek javítása is vélhetően milliókba kerülne – fűzte hozzá.

 Ilyen és ennél nagyobb szemétdombot hagytak az ablakok előtt

A lakó szerint a problémák már a megbízáskor, vagyis májusban elkezdődtek. Volt, akinek nem volt ellenére, hogy Kecsetivel akarták elvégeztetni a munkálatokat, volt, akinek csak lassacskán sikerült lenyomni a torkán is olyan is, aki alkalmatlannak tartotta a feladatara – köztük Kiss is. Nem győzték meg sem a referenciái, sem a személyes találkozó, ahol feltehették kérdéseiket. A férfi szerint egyébként a közgyűlésen, melyen a vállalkozó megbízásáról döntöttek, tele volt szabálytalanságokkal, például, hogy hiába voltak ellenzők a lakók között, mégis megkötötték a szerződést, holott egy ekkora beruházásnál ezt nem tehették volna meg. Emiatt pert is indítottak.

 A tipikus “pogácsázós” technológia

A férfi azt mondja, a munkálatok éppen úgy folytak, ahogy azt többen várták: nem a megbeszélt alapanyagok, nem megfelelően kialakított hőszigetelő rendszer, tízmilliókért felújított tető, amelyet viszont elég lett volna csak a töredékéért kipofozni, és így tovább. A tető beázik, a víz pedig ömlik a falakon – fűzte hozzá.

 A függőlegesen beépített kőzetgyapot szigetelés, töredék áron

Kiss Sándor beismerte, hogy a valóban szerződést bontottak decemberben, de állítása szerint mindez azért történt így, mert november közepén – noha lett volna még munka bőven – már egy lélek sem dolgozott. Úgy tudja, a munkások azért álltak fel, mert nem kaptak pénzt. Később jöttek helyettük új alvállalkozók, és bár ügyesebbek voltak, a „végeredmény” az előzmények fényében minden volt, csak meggyőző nem.

 A vízszintes tűzszakaszt kétszintenként egybefüggően kellett volna megépíteni az épület teljes kerületén

Ahogy azt említettük, próbáltuk telefonon elérni Kecseti Dánielt. A honéapján szereplő két szám közül az egyik “nem kapcsolható”, a másikat pedig nem vette fel, ám oldalán pontokba szedve leírta, mi a problémája. Beszámolójából – egyebek mellett – kiderül, már nyáron akadtak gondok a kifizetések körül, decemberben pedig – ahogy azt a lakó is mondta – felbontották a szerződését, az őt ért károkat pedig azóta sem fizette meg senki, falakba ütköznek. A vállalkozó is hivatkozik egy szakvéleményre, melynek tartalmáról azonban nem közölt részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik