Közélet

A “Fehér házban” volt a legbrutálisabb erőszak

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

újságíró. 2014. 09. 26. 20:16

Két újabb holttestet azonosítottak a horror-javítóintézet ötvenöt áldozata közül. A floridai Doziernek egész Amerikában rettegett híre volt, a növendékeket folyamatosan bántalmazták nevelőik és társaik.

Korábban a témában:

Eddig összesen három fiú maradványait sikerült azonosítani, a közül az ötvenöt közül, akiket egy floridai horror-javítóintézet területént temettek el korábban. Az Arthur G Dozier School for Boys nevű intézmény 1900. január elsejétől, 2011. június 30.-ig működött, volt idő, hogy ez volt a legnagyobb ilyen intézmény az Egyesült Államokban. Rettegett híre volt az egész országban a falai között tomboló erőszak, az ott uralkodó horrorisztikus körülmények miatt.

Arthur G Dozier School for Boys 1 (javítóintézet, képeslap, usa, )A javítóintézet egy idealizált képeslapon. Keletkezése dátuma ismeretlen (Wikipédia) 

Néhány volt diák, akik az 1950-es, ’60-as években éltek a Dozierben, pár évvel ezelőtt szerettek volna vádat emeltetni az iskola egykori tanárai és dolgozói ellen, az őket majd egy évtizeden keresztül, folyamatosan ért fizikai és szexuális erőszak miatt. A floridai hatóságok azonban elutasították a keresetüket, mert álláspontjuk szerint már túl sok idő telt el ahhoz, hogy a bűncselekményeket érdemben fel lehessen deríteni.

Azok, akik abban az időben voltak a javítóintézetben „White house boys” vagyis „Fehér ház fiúk” néven emlegetik magukat, arra a fehér épületre utalva, ahol a legkegyetlenebb esetek zajlottak. Ők döntöttek úgy a Dozier 2011-es bezárása után, hogy az intézet mellett eltemetett egykori társaik maradványait azonosíttatni fogják.

Bár a feljegyzések szerint harmincegy fiút hantoltak el névtelenül a fehér fémkeresztekkel jelölt sírokba, a terület feltárása során további huszonnégy, feltehetően egykori növendék maradványait találták meg a Dél-Floridai Egyetem kutatói tavaly szeptember, és december között. Az ötvenöt fiú közül eddig három személyazonosságát sikerült kideríteni. Először, még augusztusban Owen Smith-t sikerült azonosítani, aki 1940-ben, tizennégy éves korában „tűnt el” az intézetből, a halála okát nem sikerült megállapítani. Csütörtökön aztán két további maradvány kilétét fejtették meg – írja a Guardian.

Arthur G Dozier School for Boys 2 (javítóintézet, usa, ) Az étterem építése 1936-ban, háttérben a “Fehér ház” (fotó: Wikipedia)

Az egyikük, Thomas Varnadoe 1934-ben, tizenhárom évesen halt meg, a feljegyzések szerint tüdőgyulladásban. A másik fiút, Earl Wilsont tíz évvel később, tizenkét éves korában a társai verték halálra a „sweat box – izzasztódoboz” nevű kis épületben.

„Hosszú út volt ez nekem és a családomnak” – mondta az egykori javítóintézetben tartott sajtótájékoztatón Glen Varnadoe, Thomas unokaöccse, akinek egyébként az édesapja is éveket töltött a Dozierben. „Nagyon fontos volt nekünk, hogy Thomas maradványait elvigyük ebből az átkozott földből” – tette hozzá.

Az 1950-es, ’60-as években az intézetnek ötszáz, 8-21 éves növendéke volt. A legtöbbjük apróságok, kisebb lopások, csavargás miatt került be, vagy azért mert elszökött otthonról. Miután 1968-ban betiltották a testi fenyítést az állami intézetekben, Florida kormányzója, Claude Kirk többek között a Dozierbe is ellátogatott. Az intézet katasztrofális állapotban volt, a falakon lyukak tátongtak, víz szivárogott be a tetőn, a hálóhelyiségek nyomorúságosan szűkösek voltak, télen nem volt fűtés, ahogy nem volt bevezetve a villany, és a víz sem: a növendékek vödröket használtak vécének.

„Ha a saját gyermekeinket valaki ilyen körülmények között tartaná, biztosan puskákkal mennénk értük” – fakadt ki látogatása után a kormányzó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2018. június 14.
Az elsőrendű vádlott L. S. az ellene és tizenhárom társa ellen emberölés, embercsempészés, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2018. június 14-én. Első fokon 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.