Közélet

Még több kukoricásban dolgozó lett beteg

A sok helyen térdig érő vízben mezítláb végezték a munkát, így fertőzödhettek meg. A laboratóriumi vizsgálat már több esetben igazolta a leptospirózist.

Keddig 25 ember betegedett meg feltehetően leptospirózisban Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a betegek jellemző klinikai tünetei a visszatérő 39-40 Celsius-fokos láz, hidegrázás, izomfájdalmak, erős fejfájás, szédülés, hányás és hasmenés. Kórházban látják el őket, a legtöbben néhány napos kezelés után hazatérhetnek – közölte a megyei kormányhivatal az MTI-vel.

Az érintettek megbetegedésük előtt mezőgazdasági munkát végeztek, döntően kukoricát címereztek, és az eső által elárasztott sáros földeken gyakran térdig érő vízben, mezítláb dolgoztak – olvasható a közleményben.

Mint írják: a víz és a talaj a jelentősen elszaporodott rágcsálók vizeletével szennyeződhetett, és a betegek a bőrükön lévő apró horzsolásokon, sebeken keresztül fertőződhettek meg. A laboratóriumi vizsgálat már több esetben igazolta a leptospirózist.

Az első megbetegedések július végén történtek a kukoricásban címerező munkásoknál, akkor kilencen szorultak kórházi kezelésre. A megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálatot indított – emlékeztet a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik