Közélet

Halálos baktérium a kukoricásban: vizsgálat indult

Ennek során megkérdezik az érintett munkavállalókat és a munkáltatót is arról, hogy milyen körülmények közt dolgoztak.

Foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálat indult azoknak a munkavállalóknak az ügyében, akik kukorica címerezése után baktériumfertőzés miatt megbetegedtek és kórházba kerültek – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Szabó Zoltán közölte: a vizsgálat során megkérdezik a munkavégzés körülményeiről az érintett munkavállalókat és a munkáltatót is. Borsos Anikó karcagi járási tiszti főorvos elmondta: a leptospirózis, közismertebb nevén nádvágóláz miatt kilencen kerültek kórházba hányingerrel, hasmenéssel és magas lázzal Tiszaszőlősről, Tiszaburáról, Kunmadarasról és Ecsegfalváról.

A debreceni Kenézy kórháztól kapott tájékoztatás szerint kezelés alatt már csak két beteg áll, ők antibiotikumot kapnak, és valószínűleg a hét végén hazatérhetnek.

A leptospirózis olyan bakteriális fertőzés, amelyet rágcsálók és kutyák terjeszthetnek. Ha vizes helyeken az emberek mezítláb járnak, horzsolásos, sebes lábukon keresztül a kórokozó bejuthat a szervezetükbe. A munkások korábban elmondták, hogy az esős időben mezítláb dolgoztak a kukoricaföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik