Közélet

Okostelefonja ölt meg egy fiatalt az ágyában fekve

A telefon a töltőn volt, amikor azon keresztül halálos áramütés érte a 18 éves lányt.

A kínai Hszincsiangban élő lány holttestére nővére talált rá a közösen bérelt lakásukban – jelentette a kínai sajtó. A testvér elmondása szerint először az égett szag tűnt fel neki, amikor belépett a lakásba, majd a szobájában, az ágyon fekve találta meg hugát, akinek testén súlyosként jellemzett égési sérülések voltak.

A lány mellett egy betört képernyőjű iPhone 4S hevert, amely töltőn volt. Az igazságügyi halottkémi vizsgálat eredménye szerint a fiatal ármütés következtében hunyt el. Az áldozat nővére később azt írta a Weibo közösségi oldalra, hogy a telefont Urumcsiban vette, és az érintett bolt képviselője pár nappal később felkereste, és kártérítést ajánlott fel a családnak a lány halála miatt.

Nem ez volt az első ilyen hír Ázsia keleti részéről. Tavaly júliusban még az Apple is vizsgálatot indított egy 23 éves kínai nő halála miatt, aki akkor kapott halálos áramütést, amikor hívást akart fogadni a töltőn lévő iPhone5-ösén. Novemberben pedig egy 28 éves thai férfi halálát okozta egy iPhone-töltő, amely mindkét esetben nem eredeti Apple-gyártmány volt. Idén májusban szintén történt egy hasonló eset, akkor egy 49 éves férfi halt meg áramütéstől, amikor a töltőn lévő telefont fel akarta venni.

Tévhitek a telefon töltésével kapcsolatban

A nem gyári töltők nem működnek – tévedés, megfelelően működnek, bár nem olyan optimálisan, mint a gyáriak De fontos megkülönböztetni az elfogadott gyártók utángyártott töltőit a hamisítványoktól, amelyek az eredetinek adják ki magukat. Utóbbiakat kerülni kell.

Nem szabad használni töltés közben a telefont – tévedés, de a hamisítványok használata igenis jelent kockázatot, lásd a cikkbeli esetet.

Egész éjjel nem szabad töltőn hagyni a telefont, mert tönkreteszi az aksit – tévedés, az aksi abbahagyja a töltést, amikor már nincs rá szüksége. De az is igaz, hogy nem kell mindig csontra tölteni a telefont – az akkumulátor akkor él a legtovább, ha 40 és 80% között van a töltöttsége.

Nem kell sose kikapcsolni a telefont – tévedés, időnként ki kell kapcsolni, ezzel is optimalizáljuk az aksi élettartamát, azaz meghálálja nekünk, ha időnként pihenhet.

Merítsd le teljesen az aksit, és csak utána töltsd fel – tévedés, a lithium-ion aksik ettől instabillá lesznek, jobb, ha nem várod meg a teljes lemerülést. Egy akkumulátor meghatározott számú töltési ciklust bír ki, és minden egyes lemerülésnél elhasználtál egy ciklust.
(innen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik