Light

Gömbvillám végzett 170 malaccal

Még mindig disznóperzselés-szag van azon a kínai farmon, ahol elképesztő természeti jelenség pusztított – írja a Metro.

Hunan tartományban egy istállóban négyszáz malacot tartottak, ebből százhetven azonnal elpusztult, amikor a gömbvillám az épület fémszerkezetébe csapott. A tulajdonos felesége épp az állatokat etette. Őt földre terítette a csapás, de túlélte. Szemtanúk szerint több malac szó szerint felrobbant, csak a fülük maradt meg. A kár csaknem 12 millió forint.

A gömbvillám egy megmagyarázatlan elektromos jelenség, ami viharok idején jelenik meg. A föld felett lebeg, mérete borsónyitól akár több méterig terjedhet. Sok szakértő a létezését is vitatja, de számos beszámoló volt felbukkanásáról. 

Gömbvillám – létezik egyáltalán?

Sokáig a létét is kétségbe vonták, ám mára matematikusok egy elég jó munkahipotézist is összedobtak a gömbvillámok keletkezéséről. Az ilyen típusú jelenség 15-20 cm átmérőjű gömb, amely lassan lebegve halad előre a levegőben, és 20-30 másodperc után elenyészik – vagy felrobban, ahogy szegény gazda és a disznók is megtapasztalhatták. A tudósok szerint ionizált levegő és több mint egymillió voltos feszültség kell a gömbvillám létrejöttéhez – ilyen körülmények vihar és villámlás után szokottak adottak lenni, de előzetes vihar nélkül is láttak már gömbvillámot. Kell még két elzárt tér: az egyikben az erősen ionizált, elektromágneses levegő úgy gerjeszti a másik oldalon a levegő molekuláit, hogy azok gömb alakban összeállnak. Az elmélet persze csak akkor lesz igazolva, ha ilyeténképpen sikerül is előállítani gömbvillámot laboratóriumi körülmények közt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik