Közélet

Petrezselyem égette a nőket: zsebből fizetnek

Pénzzel és utaztatással is segítik az égési sérüléseket szenvedő, gyomlálásra felfogadott alkalmi munkásokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, ötven ember került égési sérülésekkel kórházba, miután a hétvégén egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. A munkások – az első információkkal ellentétben – nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak.

Baks képviselő-testülete rendkívüli képviselő-testületi ülésen úgy döntött, saját zsebből is ajánlanak fel pénzt a sérülteknek, ezen kívül biztosítják, hogy könnyen hazajussanak a kórházból. Valamint kötszerre, gyógyszerre a költségvetés terhére fejenként további 5 ezer forintot adnak – mondta a delmagyar.hu-nak Búza Zsolt, Baks polgármestere. Hozzátette: arra is nyitottak, hogy egy jogi kártérítési eljárásnál segítséget nyújtsanak az ügyvédi és az illetékköltséghez.

Az égési sérülésekkel a klinikán ápolt nők az újságíróknak korábban azt mondták, senki nem figyelmeztette őket, hogy a petrezselyem levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz. A föld gazdája annyit mondott nekik, hogy a gaz, amelynek gyomlálására felfogadta őket, allergizálhat, ezért kesztyűt húztak, de arra nem figyelmeztette őket, hogy a lábukat is védeni kell. Mivel a nagy meleg miatt halásznadrágban dolgoztak, a lábuk megégett.

A szolnoki szoljon.hu megszólaltatta a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozót. – Kevesebb, mint ötven személy dolgozott a földön, ahol petrezselymet kellett gyomlálniuk, akiket egy külső vállalkozó biztosított a munkálatokhoz – mondta el. – „Korábban ilyen súlyú eset még nem történt, nem volt tudomásuk arról, hogy a petrezselyem növénynek ilyen hatása lenne az emberekre. A gazdaság egyébként a petrezselymet a feldolgozó ipar felé értékesíti, fogyasztási célokra nem” – mondta Túróczi János, a Tiszöv 49 Kft. ügyvezető igazgatója.

Másodfokú égési sérülésnek felel meg

A bőrgyógyász a betegeknél diagnosztizált bőrgyulladásról, a fitofotodermatitiszről szólva beszámolt arról is, hogy a tünetek a súlyosabb esetekben másodfokú égési sérülésnek felelnek meg. Mint kifejtette, a fitofotodermatitisz akkor alakul ki, ha bizonyos növények – ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék – napozás után a bőrrel érintkeznek. E növények leveleiben ugyanis olyan fényérzékenyítő anyag van, amely a bőrre kerülve napfény hatására toxikussá válik és bőrgyulladást okoz. Bata Zsuzsanna tájékoztatása szerint a fitofotodermatitisz kialakult tünetei a második-harmadik napon a legsúlyosabbak, a pácienseknek nagy fájdalmaik lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik