Közélet

Tömeges égési sérülés zeller miatt

Félszáz alkalmi munkás járt pórul, azt mondták, hogy senki nem figyelmeztette őket arra, hogy a zeller levele a tűző napon bőrsérüléseket okoz.

Égési sérülésekkel került ötven ember kórházba, az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben – írta szerda este a Délmagyarország című napilap online oldala. A munkásokat a portál híre szerint a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján ápolják.

Az alkalmi munkásokat a Csongrád megyei Baksról vitték egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe, ahol szombaton és vasárnap dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. A pórul járt emberek azt mondták, senki nem figyelmeztette őket, hogy a zeller levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz. Egy bőrgyógyász a portálnak azt mondta: a növény a napfény hatására az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz. 500 forintos órabérért dolgoztak.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel, amely akkor alakul ki, ha bizonyos növények – ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék – napozás után a bőrrel érintkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik