Közélet

Népszava: nem lophatták el Orbán telefonját

Egy biztonsági szakértő szerint olyan nincs, hogy az állami biztonsági szervek jelenlétében a miniszterelnöki telefon őrizetlenül marad.

Mint korábban megírtuk, Orbán Ráhel barátnőinek leánybúcsús képeket is tartalmazó mobiltelefonját lopták el a miniszterelnök lányának esküvőjén. Tegnap viszont robbant a hír, hogy valójában a kormányfői mobil került tolvajok kezére. A Blikknek ezt kormányzati forrásból is megerősítették, de a Népszava szerint ez kizárt.

A lapnak egy aktív biztonsági tiszt azt mondta, a telefonokat az esetek 99 százalékában hivatalból a testőr vagy a biztonsági csoportvezető tartja magánál. Ő kezeli a védett vezető hívásait. Ennek az az oka, hogy a V2 – így jelzik egymás között a kormányfőt a TEK-esek (V1 az államfő) – nem mutatkozhat mobillal a nyilvánosság előtt, és így egy esetleges fenyegetésnél is gyorsabban tudnak intézkedni.

Olyan tehát nincs, hogy az állami biztonsági szervek jelenlétében a miniszterelnöki telefon őrizetlenül marad. Ha mégis, az érintett TEK-es számára akár büntetőjogi felelősségvonást is jelenthet. A Népszava szerint tehát valójában nem Orbán Viktor telefonja tűnt el, most ennek ellenkezőjének kiszivárogtatásával indokolhatónak látják – egyebek mellett – a tömeges DNS-mintavételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik