Közélet

Megerőszakolták cellatársukat a tököli börtönben

A fiatalok a legkegyetlenebb börtönlakók - ez derül ki ebből a történetből is.

Rabolt, lopott, emberölésben is részt vett H. Elemér, akit most azzal vádolnak, hogy cellatársával fajtalankodott a tököli börtönben – adta hírül a Blikk.

Az eset még 2012-ben történt. A 20 éves fiú a fiatalkorúak börtönében egy társával zaklatott egy másik fiút. Először a WC-ben fajtalankodtak rabtársukkal, akit megfenyegettek, hogy megölik, ha nem hagyja magát.

Szentestén szintén a cella mellékhelyiségében H. Elemér megvágta a fiú nyakát.


Életkép a tököli börtönből
Fotó: Hír24/Neményi Márton

Kiderült, hogy a fiú a börtönbe kerülése előtt egy gyerekkel is fajtalankodott. Őt arra kényszerítette, hogy kezével elégítse ki, különben elvágja a torkát. Szemérem elleni erőszak miatt a fővárosi XVII. kerületi gyámhivatal magánindítványt terjesztett elő H. Elemér ellen – írja a Blikk.

Az ököl az első

Tökölön csaknem 250-en vannak a 21 év alatti fogvatartottak, akiknek nem volt gyerekkoruk. A körülmények épp olyanok, mint a felnőtteknél, igaz, fegyházfokozat nélkül. Ott készült riportunkból kiderül az is, hogy  a 14–19 éves tinédzserek körében sokkal kegyetlenebb az élet, mint a felnőttek büntetőintézetében. Megaláztatás, csicskáztatás, félelem, versengés, balhé és megtorlás – a világon mindenütt a fiatalok a legkegyetlenebb börtönlakók. Nálunk sincs ez másképp.

Ütni kell a tiszteletért, náluk nincs első benyomás után második. Rögtön el akarják dönteni, hogy a zárkahierarchiában ki hova kerül. Problémakezelési technikákat nem ismernek, a normákat nem értik, a pumpa viszont gyorsabban felmegy bennük. Hatalmi harcokat vívnak és erőviszonyokról döntenek. Kezdetben azt vallják, földik vagy izomtól duzzadó karok nélkül elveszett bent az ember.

Bebukottak

1986-ban Monory-Mész András dokumentumfilmje bombaként robbant a magyar művészeti és közéletben – a tököli börtön mindennapjait mutatta be mindenfajta finomkodás nélkül, amelyek a terror, megfélemlítés, megalázás, szexuális erőszak kategóriáival írhatóak le. Úgy tűnik, a helyzet keveset változott azóta. Aki jócskán elmúlt 18 éves, ide kattintva megnézhet egy erős részletet a filmből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik