Nagyvilág

Megbüntették, mert megerőszakolták

Egy etióp nőt több férfi is megtámadott Szudánban. De nemcsak a tetteseket, hanem az áldozatot is bíróság elé citálták.

A 18 éves etiópiai nő a támadáskor 3 hónapos terhes volt. Az után vették őrizetbe, hogy egy, a támadásról készült videó felkerült az internetre – adta hírül a BBC.

Három férfi beismerte az erőszakot, és házasságtörés miatt 100 korbácsütésre ítélték. Két férfi, aki levideózta a támadást 40 korbácsütés büntetést kapott.

A történet azonban nem ér itt véget, ugyanis a megerőszakolt nőt is elítélték: egy hónap börtönt kapott, amit állapotára való tekintettel felfüggesztettek. Ezen felül még 5 ezer szudáni fontot (közel 200 ezer forintot) kell büntetésként fizetnie. Házasságtöréssel és prostitúcióval is vádolták, és akár halálra kövezés is járhatott volna neki, ha nem vallja be, hogy elvált.

A SIHA emberi jogi szervezet az esetről úgy tájékoztatta a BBC-t, hogy a kitoloncolás előtt álló nő éppen lakást nézett Omdurmanban, amikor a férfiak egy üres ingatlanba csalták, majd megtámadták.

A hírhedt 152-es törvény

Szudánban 1991 óta a 152. törvénycikkely keseríti meg a nők életét – ez alapján minden olyan nő 40 ostorütéssel büntethető, aki közszeméremsértést követ el, ám a törvény olyan általánosító gumiparagrafus, hogy rengeteg dologra kiterjeszthető – leginkább az állam, a közhatalom nők feletti erejét és fenyegetését van hivatva megjeleníteni. Nőket hurcolták már el e törvény alapján utcáról, közterekről, autóikból, otthonaikból, csak azért, mert ellenkező neműekkel voltak egy társaságban, olyanokkal, akik nem férjeik voltak. A rendőrség keselyűként köröz a főváros, Karthoum utcáin, és minden vélhető erkölcstelenségre vagy az iszlám joggal ellentétes viselkedésre lecsap. Szudán pedig nem az a homogén állam, a társadalom törzsi-vallási hagyományai igen különbözőek, de a jelenlegi szudáni hatalom erőszakos iszlamizációra törekszik. 2010-ben egy videó járta be a világot, amelyen egy rendőr szadista örömmel korbácsol egy 16 éves lányt a karthoumi rendőrségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik