Közélet

Magyar betörőket faggattak kedvenc célpontjaikról

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 06. 19. 16:02

A 139 jogerősen elítélt betörő bevonásával készült felmérés szerint a kertvárosi családi házak a kedvencek, de a sorházakat és a tanyákat is kedvelik, a panelekből viszont nem számítanak nagy zsákmányra.

Korábban a témában:

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) kutatása szerint a bűnözők legfontosabb szempontja célpontjuk kiválasztásánál, hogy lehetőleg senki ne legyen otthon.

100 kép alapján választottak

Elriasztják ugyanakkor őket a biztonsági berendezések: a mozgásérzékelős lámpák, rácsok, kamerák, riasztók, bonyolult biztonsági és hevederzárak, illetve a hangosan ugató kutya is – közölték a sajtótájékoztatón.

Mint azt Barabás Tünde, az OKI kutatásvezetője elmondta: 60-90 perces interjúkat készítettek önként jelentkező elítéltekkel, akik 100 kép alapján választották ki, hogy hová törnének be “szívesen”, illetve mi az, ami visszatartja őket.
Ezek szerint a kertvárosi családi házak mellett népszerűek a sorházak és a tanyák is, viszont a lakótelepi lakások nem, mert a betörők nem remélnek ezeknél értékes zsákmányt. Ez, vagyis az értékes zsákmány reménye a következő legfontosabb szempont a betöréskor, majd a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye következik – ismertette a kutatás eredményét az osztályvezető.

Ötleteket meríthetünk a kutatásból

Az eredmények alapján ajánlásokat fogalmaznak meg az építészeknek, illetve az építtetőknek, akik ezek alapján tervezhetik meg az önvédelmüket.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kutatás alapján a tanács olyan kiadványokat juttat majd el a lakossághoz, amelyekben ötleteket adnak az önvédelemre. Egyben kifejezte reményét, hogy a kutatás hozzájárul a bűncselekmények visszaszorulásához.

Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) vezetője arról szólt, hogy a BVOP és az NBT együttműködése alapján vehettek részt a kutatásban az elítéltek, szigorúan önkéntes alapon. Az önkéntesség abban is megmutatkozott, hogy végig készségesen együttműködtek a kutatás vezetőivel – mondta Csóti András.

Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett; minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.