Közélet

Magyar betörőket faggattak kedvenc célpontjaikról

A 139 jogerősen elítélt betörő bevonásával készült felmérés szerint a kertvárosi családi házak a kedvencek, de a sorházakat és a tanyákat is kedvelik, a panelekből viszont nem számítanak nagy zsákmányra.

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) kutatása szerint a bűnözők legfontosabb szempontja célpontjuk kiválasztásánál, hogy lehetőleg senki ne legyen otthon.

100 kép alapján választottak

Elriasztják ugyanakkor őket a biztonsági berendezések: a mozgásérzékelős lámpák, rácsok, kamerák, riasztók, bonyolult biztonsági és hevederzárak, illetve a hangosan ugató kutya is – közölték a sajtótájékoztatón.

Mint azt Barabás Tünde, az OKI kutatásvezetője elmondta: 60-90 perces interjúkat készítettek önként jelentkező elítéltekkel, akik 100 kép alapján választották ki, hogy hová törnének be “szívesen”, illetve mi az, ami visszatartja őket.
Ezek szerint a kertvárosi családi házak mellett népszerűek a sorházak és a tanyák is, viszont a lakótelepi lakások nem, mert a betörők nem remélnek ezeknél értékes zsákmányt. Ez, vagyis az értékes zsákmány reménye a következő legfontosabb szempont a betöréskor, majd a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye következik – ismertette a kutatás eredményét az osztályvezető.

Ötleteket meríthetünk a kutatásból

Az eredmények alapján ajánlásokat fogalmaznak meg az építészeknek, illetve az építtetőknek, akik ezek alapján tervezhetik meg az önvédelmüket.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kutatás alapján a tanács olyan kiadványokat juttat majd el a lakossághoz, amelyekben ötleteket adnak az önvédelemre. Egyben kifejezte reményét, hogy a kutatás hozzájárul a bűncselekmények visszaszorulásához.

Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) vezetője arról szólt, hogy a BVOP és az NBT együttműködése alapján vehettek részt a kutatásban az elítéltek, szigorúan önkéntes alapon. Az önkéntesség abban is megmutatkozott, hogy végig készségesen együttműködtek a kutatás vezetőivel – mondta Csóti András.

Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett; minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.