Közélet

3 és fél percenként betörnek valakihez Németországban

Tavaly 15 éves csúcsra emelkedett a lakásbetörések száma, ami kelet-, és délkelet-európai bűnbandák megjelenésének tulajdonítható a német belügyminisztérium szerdán Berlinben bemutatott jelentése szerint.

A 2013-as bűnözési és bűnüldözési statisztika azt mutatja, hogy Németországban továbbra is “nyugodtan és biztonságban lehet élni” – mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter a jelentés bemutatóján, kiemelve, hogy 2010 óta stabilan 6 millió alatt van a regisztrált bűncselekmények száma.

Tavaly 5,961 millió bűncselekményt jegyeztek fel, ami 35 ezres, 0,6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A felderített bűncselekmények aránya 54,5 százalékos volt, kismértékben emelkedett a 2012-es 54,4 százalékhoz képest. Az erőszakos és az élet elleni bűncselekmények száma jelentősen – 5,3 százalékos, illetve 2,3 százalékos mértékben – csökkent, ugyanakkor nagymértékben nőtt az informatikai bűnözés, és jelentős lakásbetörési hullám tapasztalható az országban.

Az ismertté vált informatikai bűncselekmények száma 17,6 százalékkal 12 766-ra emelkedett, a felderítési arány pedig csupán 25 százalékos. A kiberbűnözés leginkább jellemző fajtájánál, a számítógépen tárolt adatokkal való visszaélés eseteinél pedig mindössze 9,2 százalékos – mondta a belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a bűnüldöző hatóságoknak gyorsabban kell reagálnia az informatikai bűnözés változására, technikai fejlődésére.

15 éves csúcs

A lakásbetörések száma 149 500 volt tavaly, ami a legmagasabb szám 1999 óta, és azt jelenti, hogy átlagosan három és fél percenként történik egy betörés Németországban. Ez a fajta bűncselekmény tipikusan nagyvárosi jelenség, másik jellemző előfordulási helye pedig az autópályák térsége. Az esetek jelentős része – csaknem 65 ezer betörés – nap közben történt, és az összes esetből csupán 23 194-et tártak fel, ami igen alacsony, 15,5 százalékos felderítési arányt jelent.

A betörések megszaporodása kelet- és délkelet-európai bandák megjelenésének tulajdonítható, amelyek egy-egy városban vagy térségben sorozatban törnek fel lakásokat vagy családi házakat, majd odébbállnak – emelte ki a belügyminiszter. A Németország és a két érintett európai régió közötti vagyoni, életszínvonalbeli különbség miatt az esetszám további emelkedésével kell számolni, és a tendenciát csak a határokon átívelő rendőri együttműködés erősítésével lehet feltartóztatni – tette hozzá Thomas de Maiziere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik