Közélet

67 nőt vertek át a szülészek

Felfüggesztett börtönt és milliós pénzbírságot kap két szülészorvos, akik olyan szolgáltatásokért kértek pénzt betegeiktől, amelyek ingyen jártak volna nekik.

A Heti Válasz szerint az elsőrendű vádlott a fővárosi Nyírő Gyula Kórház főorvosa volt, egyben egy egészségügyi magánvállalkozás, a Medifert Kft. tulajdonosa. A több, mint tíz éve kezdődött ügyben a vádlottak olyan szolgáltatást végeztek, amire csak a közkórházban volt lehetőség. Az együttműködés szerint a magánvállalkozás a betegekkel semmilyen jogviszonyba nem került, a kórház utalta át az egészségbiztosítási bevétel 40-60 százalékát a Medifertnek.

Az ítélet szerint a vádlottak kihasználták, hogy egyszerre voltak a kórház alkalmazottai és a cég tulajdonosai vagy alkalmazottai, így jogtalanul fizettethettek a betegekkel.

Az elsőrendű vádlott egy év négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 1,8 millió forint pénzbüntetést kapott, a másik érintett szülészorvosnak egymillió forintot kell kifizetnie. Harmadik társukat, egy ügyintézőt háromévi próbára bocsátottak. A betegeknek összesen hét és félmillió forintot kell megtéríteniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik