Közélet

A községekben félnek a legkevésbé a magyarok

A lakosság biztonságérzete a községekben a legnagyobb, az emberek háromnegyede egyedül is biztonságban érzi magát sötétedés után a közterületeken - írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 című kiadványában. A dokumentum szerint a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban ez az arány 56 százalékos volt.

Az elemzésben közölték, hogy a bűnözés szerkezete és mértéke is lényegesen átalakult a rendszerváltozás után, új bűncselekményfajták jelentek meg. A regisztrált bűncselekmények száma az 1998-as rekordszintről, 601 ezerről 2009-re 394 ezerre mérséklődött, az ezt követő három évben folyamatosan emelkedett, majd 2013-ban ismét csökkent: megközelítőleg 378 ezer bűncselekményt regisztráltak.

A bűncselekmények mintegy négytizedét Közép-Magyarországon követték el, és ott volt a legjelentősebb a lakosság számához viszonyított bűnözési arány is. Ezzel szemben a Nyugat-Dunántúlon – ahol a legmagasabb volt az emberek biztonságérzete – a bűncselekmények kevesebb mint 7 százalékát regisztrálták.

Megugrott a fogvatartottak száma

Az elmúlt évben csaknem 104 ezer bűnelkövetőt vettek nyilvántartásba, közülük minden tizedik fiatalkorú volt. A bűnelkövetők negyedét Közép-Magyarországon regisztrálták. Az ismertté vált fiatalkorú elkövetők száma az Észak-Alföldön volt a legmagasabb és a Nyugat-Dunántúlon a legalacsonyabb.

A KSH összegzése arra is kitér, hogy 2007 és 2013 között jelentősen, negyedével emelkedett a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak száma az év végi adatokat tekintve. Tavaly a fogvatartottak száma a 2012-es adatokhoz képest megközelítőleg 660-nal, 17,8 ezerre nőtt.

Az intézetekben lévők héttizede elítélt, 28 százalékuk előzetes letartóztatásban volt, a többiek kényszergyógykezelés és elzárás alatt álltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik